Amerikaanse marine sponsort laser tegen drones

Gieljan de Vries

15-10-2021 09:00:00

laser

Met een subsidie van omgerekend zestien miljoen euro wil de US Navy een draagbare laser in handen krijgen om vijandige drones neer te halen.

Een drone boven je tuin is vervelend. Maar het Amerikaanse leger ziet die zoemende vliegtuigjes als een serieuze dreiging, want een drone kan spioneren of zelfs explosieven meedragen. Daarom krijgt de Amerikaanse marine graag een laser in handen om zulke drones neer te halen voor ze gevaarlijk worden. En dan het liefst eentje die klein, mobiel en daarmee snel inzetbaar is.

Lees ook:

Scheepscontainer

Door een felle bundel laserlicht van een tientallen kilowatts (de hitte van een paar flinke gaspitten) te focussen op kwetsbare onderdelen zoals draagarmen, vleugels of de brandstoftank kan een laserwapen een drone in een paar seconden neerhalen.

Militaire lasers bestaan al langer. Het LaWS-systeem wordt al sinds 2014 getest op Amerikaanse schepen en er zijn ook versies die op een flinke vrachtwagen of in een Cessna-vliegtuigje passen. Met het nieuwe onderzoeksproject C-UAS HELWS komt nu een model in zicht dat zo klein is dat het achterin een Humvee past.

Het nieuwe Counter-Unmanned Air Systems High Energy Laser Weapon (hoog-energetische laser tegen drones), wordt voor de Amerikaanse marine ontwikkeld door de laserspecialisten van het bedrijf MZA in Albuquerque, New Mexico. AMZ werkte eerder aan een laserwapen aan boord van helikopters en krijgt nu zestien miljoen euro om voor 2025 een min of meer draagbaar laserwapen te bouwen.

Rugzakmodel

C-UAS HELWS wordt waarschijnlijk geen rugzakmodel, want er zijn nou eenmaal zware batterijen nodig om genoeg energie op te slaan voor meerdere schoten. Maar een variant die achterop een auto past, behoort wel tot de mogelijkheden.

Komt er ooit een draagbaar laserpistool waarmee je het luchtruim boven je tuin ‘dronevrij’ kunt houden? Dat duurt nog wel even. Lasers miniaturiseren gaat snel, maar voorlopig zit dat er nog niet in.

Bronnen: Defense.org, Forbes

Beeld: Raytheon

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws