Eindelijk een echte lightsaber?

André Kesseler

16 October 2020 12:00

lightsaber

Het is voor een heleboel mensen een droom om een echte lightsaber te bouwen. Canadese hobbyisten claimen dat het hen gelukt is.

De Star Wars-lightsabers die je voor je kinderen in de speelgoedwinkel kunt kopen, zijn niet veel meer dan een plastic buis met wat ledlampjes en een speakertje. Wat ingewikkelder pogingen om zo’n lichtzwaard in elkaar te knutselen, maken gebruik van superhete gloeidraden, lasers of botsende lichtdeeltjes.

Lees ook:

De Canadese hobbyisten van het YouTube-kanaal The Hacksmith maken bij hun poging echter gebruik van vloeibaar propaangas. Good old LPG dus.

lightsaber

Wookiepedia

Maar wat is een lightsaber eigenlijk? In Wookieepedia (de Star Wars-wikipedia) wordt het wapen omschreven als een laserzwaard van puur plasma dat bij elkaar wordt gehouden door een krachtveld. In de films staan ze dus niet zozeer met een laserstraal te zwaaien als wel met een staaf superheet plasma.

Dat is op zich wel te produceren. Het wordt bijvoorbeeld gedaan in de Amerikaanse National Ignition Facility (NIF), waar 192 krachtige lasers op één punt worden gericht, waarna de temperatuur op die plek oploopt tot meer dan 100 miljoen graden Celsius. De reactie vindt plaats in een speciale target chamber van 13.000 kilo en er is een piekvermogen van 1 terawatt nodig om hem op te wekken. De daarvoor benodigde apparatuur vult een enorm gebouw en is dus met geen mogelijkheid in een gevest van een zwaard onder te brengen. En dan hebben we het nog niet eens over dat krachtveld om het plasma bij elkaar te houden.

Leuke dingen

De mannen van The Hacksmith doen dat evenmin. Zoals gezegd gebruiken ze een speciale brander waardoor de LPG die ze erdoorheen jagen optimaal wordt verbrand. Dat samen met een gezellige hoeveelheid zuurstof levert een lightsaber-achtige straal op van een dikke 2000 graden Celsius, waar je inderdaad leuke dingen mee kunt doen. Dat ziet er dan zo uit (schuifje naar 11:30 als je haast hebt):

Leuk bedacht allemaal, fraai uitgevoerd ook, maar zie je een Jedi en een Sith al met zo’n gastankje lopen?

Beeld: Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws