Filmpje: piloot vliegt over 400 stilstaande vliegtuigen

Laurien Onderwater

28-04-2020 14:59:00

toestellen vliegtuigen

YouTuber en piloot Bryan Keith toont in deze video wat de coronacrisis met de luchtvaart in Amerika doet.

Wereldwijd houden veel luchtvaartmaatschappijen hun toestellen aan de grond om verspreiding van het coronavirus in te dammen. In de Verenigde Staten staan die vliegtuigen onder andere geparkeerd op Southern California Logistics Airport (SCLA) in Victorville, Californië. Piloot Bryan Keith vloog onlangs in zijn Grumman Tiger laag over deze luchthaven en filmde de circa 400 toestellen die als gevolg van de pandemie stilstaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Bryan Keith: “Victorville is momenteel een van de grootste vliegtuigparkeerplaatsen ter wereld vanwege de COVID-19-pandemie. De gesloten landingsbaan is tijdelijk de thuisbasis van meer dan 400 ongebruikte jets.”

Lees ook:

Ongebruikte toestellen

Southern California Logistics Airport is een voormalige vliegbasis van de US Air Force en is nu een civiele luchthaven. Het vliegveld heeft met een lengte van 4,5 kilometer een van de langste landingsbanen. Daarnaast doet het dienst als tijdelijke opslag. Dankzij het droge woestijnklimaat in Victorville kunnen toestellen er namelijk lange tijd in de open lucht staan.

Vandaar dat veel luchtvaartmaatschappijen hun vliegtuigen hier hebben ‘gestald’. Nadat piloot Keith toestemming heeft gekregen van de luchtverkeersleiding laat hij zijn toestel zakken en vliegt laag over de honderden vliegtuigen van onder andere Southwest Airlines, Delta Airlines en FedEx.

Deze luchtvaartuigen staan dus niet permanent aan de grond, maar Victorville huist ook een van de grootste vliegtuigkerkhoven ter wereld, zogeheten boneyards. Toestellen die uit dienst zijn genomen, wachten hier hun lot af: of ze worden verkocht of ze worden ontmanteld.

Bronnen: YouTube, Popular Mechanics

Beeld: YouTube/Bryan Keith

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes