Frankrijk gaat voor nucleaire PANG

André Kesseler

10 December 2020 15:00

nucleair vliegdekschip PANG

De Franse president laat weten dat ook ’s lands nieuwste vliegdekschip een kernreactor krijgt.

Nu Amerika steeds nadrukkelijker vindt dat Europa militair gezien de eigen broek maar op moet houden, besluiten sommige landen om dat dan ook maar te doen. Bijvoorbeeld met eigen vliegdekschepen. De Franse president Emmanuel Macron kondigde aan dat ook de nieuwe varende vliegbasis op atoomkracht gaat varen.

Lees ook:

Te kort

Frankrijks eerste nucleair aangedreven vliegdekschip, de Charles de Gaulle (foto hieronder), werd in 2001 in gebruik genomen. Het werd het eerste niet-Amerikaanse schip dat stoomcatapults gebruikte om de vliegtuigen mee van het dek te slingeren.

PANG

Tijdens de proefvaarten kwamen de Fransen erachter dat het dek van het schip te kort was voor de E-2C Hawkeye, een belangrijk vliegend (AWACS) radarstation, waar de Charles de Gaulle er twee van aan boord zou krijgen. Toen dat eenmaal was opgelost – met een dekverlenging ter waarde van omgerekend dik 750.000 euro – doken er nog wat problemen op met afbrekende schroeven en een vlamvattende reactor. Maar inmiddels vaart het schip alweer 18 jaar rond en moet er dus aan vervanging worden gedacht.

PANG

PANG!

Twee jaar geleden begon Frankrijk plannen te maken voor met het Porte Avion Nouvelle Generation-project (PANG). Het nieuwe schip wordt 300 meter lang (40 meter langer dan de Charles de Gaulle), een topsnelheid van 50 km/u en kan maar liefst 10 jaar rondvaren zonder ‘bijtanken’. In plaats van een stoomcatapult wordt er een elektromagnetische variant gebruikt om de vliegtuigen mee te lanceren.

Het gaat nog even duren voordat de Franse marine over dat schip kan beschikken. In 2025 moet het ontwerp worden afgerond en als de bouw in 2036 is afgerond kan de Charles de Gaulle met pensioen. De kosten van het project zijn niet bekendgemaakt, maar geschat wordt dat dat tussen de 5 en 6 miljard euro ligt.

Bronnen: Franse Marine/New Atlas

Beeld: Franse Marine

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws