Nieuw soort glas voorziet apparaten van stroom

Laurien Onderwater

05-11-2021 12:00:00

glazen tafel

Glazen tafels, glazen bureaus en zelfs glazen aanrechten kunnen met deze vinding apparaten draadloos opladen.

Het is niet ieders smaak, maar feit is wel dat glazen tafels een kleine ruimte groter kunnen doen lijken. Het grote nadeel van zulke transparante meubelstukken is alleen dat je alles wat zich eronder of erachter bevindt, ziet. En als iets een doorn in het oog is, dan zijn het wel kabels. Laat er nou net een bedrijf zijn dat daar iets op heeft bedacht: Power-Tap Glass, dat zowel elektriciteit als data geleidt. Draadloos.

Lees ook:

P-Tap

Power-Tap Glass, of kortweg P-Tap, is ontwikkeld door het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf Cohda Design in samenwerking met glasproducent NSG Pilkington. Het glas bestaat uit meerdere lagen geleidende en niet-geleidende platen die tot één ruit zijn gelamineerd. Zo blijft de plaat transparant en kunnen elektronen en data vrij door het glas reizen.

Beide kanten van het glas leveren elektriciteit. Een mooi doorkijkbureau kan dus computers en lampen van stroom voorzien en zelfs een smartphone opladen met slechts één kabel die uit de poot van het bureau komt en in een stopcontact wordt gestoken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Te koop

In tegenstelling tot bureaus met ingebouwde draadloze opladers waar je een smartphone gewoon op legt om hem op te laden, vereist P-Tap Glass wel dat er speciale stopcontacten worden geïnstalleerd om stroom- of datasignalen te leveren aan aangesloten apparaten.

P-Tap Glass is nog niet verkrijgbaar, maar Cohda Design heeft de technologie onder andere verkocht aan Zytronic, een bedrijf dat verschillende producten met touchscreens verkoopt. Naar verwachting brengt Zytronic de eerste P-Tap Glass-platen volgend jaar op de markt.

Bronnen: Cohda Design, Gizmodo

Beeld: Cohda Design

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes