Hybride drone blijft ruim 10 uur in de lucht

Laurien Onderwater

18 November 2020 09:00

hybride drone hybrix

De Spaanse start-up Quaternium heeft zijn eigen record gebroken. Zijn HYBRiX multirotor drone vloog onlangs 10 uur en 14 minuten onafgebroken.

In KIJK 9/2020 kun je lezen dat de elektrische auto immens populair blijft, terwijl de waterstofauto ondertussen aan een stille opmars bezig is. Deze vergroening geldt niet alleen voor voertuigen te land, maar ook in de lucht. Ingenieurs zijn al jaren bezig om onbemande luchtvaartuigjes (UAV’s) elektrisch of zelfs met waterstof aan te drijven. Zo ook de Spaanse start-up Quaternium. Zes jaar geleden begon het bedrijfje met het ontwikkelen van een hybride drone. Deze HYBRiX heeft nu het zoveelste record gevestigd voor de langste onafgebroken vlucht.

Lees ook:

Hybride drone

De HYBRiX-drone maakte in 2015 zijn debuut toen het onbemande luchtvaartuig een testvlucht van maar liefst 3 uur 10 minuten maakte. Al vrij snel overtrof de hybride drone zijn eigen record door ruim 4 uur onafgebroken te vliegen. Ter vergelijking: DJI’s nieuwste drone, de Mini 2, houdt het maximaal 31 minuten vol in de lucht.

Het grote verschil is natuurlijk dat de kleine drone van DJI alleen een accu bevat, terwijl de elektrische quadcopter HYBRiX 2.1 van Quaternium ook nog over een tweetaktverbrandingsmotor met 16 liter benzine beschikt. Hierdoor kan het UAV met een maximaal startgewicht (maximum takeoff weight) van 25 kilo dus zeker 4 uur in de lucht blijven hangen, zo meldt het Spaanse bedrijf op zijn website.

Record na record

Maar tijdens de meest recente testvlucht hield de drone het maar liefst 10 uur en 14 minuten vol:

Normaal gesproken is er bij het vestigen van een record ook een verliezer: de oude recordhouder. Maar het vorige record was ook al in handen van Quaternium. Eerder dit jaar vloog het onbemande luchtvaartuigje 8 uur en 10 minuten onafgebroken.

Drones rukken steeds meer op in verschillende sectoren. Zo kunnen ze postpakketten en medicijnen bezorgen, rampgebieden in kaart brengen, vijanden in oorlogsgebieden uitschakelen en gewassen besproeien. Maar in al deze gevallen blijft de beperkte accuduur van een drone een groot nadeel. Daar kan HYBRiX 2.1 dus verandering in brengen.

Bronnen: Quaternium, New Atlas, Digital Trends

Beeld: Quaternium

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes