Hyundai vindt het stuur opnieuw uit

André Kesseler

2020-04-08 15:00:00

Hyundai stuur stuurwiel

De Zuid-Koreaanse fabrikant denkt dat joysticks de toekomst hebben.

Je zou verwachten dat het autostuur niet zo erg ter discussie staat. We zijn er met z’n allen behoorlijk aan gewend en het is een effectieve manier gebleken om een wagen van A naar B te sturen. En toch wil Hyundai, aangestuurd (ha!) door de Belgische hoofdontwerper Luc Donckerwolke, het stuurwiel inruilen voor joysticks.

Lees ook:

Profetie

In de Prophecy, de door Donckerwolke ontwikkelde concept car, vind je er twee: één in de middenconsole en de andere in de deur. Als je ze beide vast hebt, levert dat volgens de ontwerper een veel relaxtere houding op dan wanneer je een stuur in handen houdt. De Belg neemt je graag even mee door zijn ontwerp.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Houding

Bij het vinden van de optimale houding wordt de chauffeur ook geholpen door het Smart Posture Care System (SPCS), dat de stoel, de joysticks, de binnenspiegel en de head-up-display automatisch afstelt op basis van zijn of haar lichamelijke kenmerken.

Stuurstick

Zulke futuristische ideeën passen natuurlijk niet in een ouderwetse brandstofauto. De Prophecy wordt dan ook elektrisch. Tenminste als-ie ooit in deze vorm wordt gebouwd. Het kan best zijn dat je de auto nooit op de weg zult zien, maar dat elementen zoals de ‘stuursticks’ terug te vinden zijn in andere nieuwe modellen van de autobouwer.

Bronnen: New Atlas, Hyundai

Beeld: Hyundai

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys