Filmpje: Indian Air Force-piloot voorkomt ramp

Naomi Vreeburg

04-07-2019 08:59:05

indian air force

Na een botsing met een zwerm vogels moest een Indian Air Force-piloot razendsnel handelen.

Jaguar was nog maar net opgestegen vanaf India’s Ambala Air Station (Delhi) of de jachtbommenwerper kwam al in de problemen. Een van de twee Adour turbofan-motors slokte een vogel op en vloog in de fik. Maar de piloot van de Jaguar wist de lastige start gelukkig om te zetten in een spectaculaire redding.

Lees ook:

Explosie

De Indian Air Force-piloot wierp direct zijn twee externe brandstoftanks en oefenbommen – waarvan niet duidelijk is gemaakt of ze inactief waren – af. Zo raakte zijn toestel gewicht kwijt en creëerde hij voldoende wendbaarheid en snelheid om te kunnen landen.

Op zichzelf niet zo spectaculair natuurlijk, maar de explosie die het op de grond kletteren van de brandstoftanks en oefenbommen met zich mee bracht, was dit wel. De Indian Air Force (IAF) heeft de beelden dan ook vrijgegeven:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Scholen

De piloot zette de Jaguar even later keurig aan de grond en het IAF gaf hem daar kudos voor. Het had namelijk heel vervelend kunnen aflopen als hij anders had gehandeld. Als het toestel neerstortte, was het niet alleen een gevaar voor de piloot: de militaire luchtbasis is omringd door huizen, overheidsgebouwen, tempels en scholen.

Overigens voerde de piloot deze dag, 27 juni, een trainingsmissie uit. Een betere oefening kon hij denk niet krijgen…

Bronnen: Popular Mechanics, The Aviation Geek Club

KIJK 7/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes