KIJK Tipt: ‘Oscar-winnend’ horloge

KIJK-redactie

08 February 2023 09:00

horloge

Welke boeken moet je lezen, welke tentoonstelling is een bezoek waard en wat zijn de nieuwste gadgets? KIJK praat je bij.

Ongehoord

U Series: Blue Planet horloge

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van CIGA Design. Maar het is een dure-horloge-maker uit China. En sterker nog: het is de eerste dure-horloge-maker uit China die de Grand Prix d’Horlogerie de Genève won. Zeg maar de Oscars van de dure-horloge-makers. Dat deed CIGA Design met de U Series: Blue Planet, een blauw uurwerk met een mini-aarde op de wijzerplaat. Dat is nu beschikbaar voor het grote publiek; waarschijnlijk hoorde je ook dát hier voor het eerst.

Check: Cigadesign

Sloeploep

Navigator's Loupe

Soms heb je gewoon een vergrootglas nodig. Om kaarten te bestuderen, om fikkie te stoken, of simpelweg om dingen te vergroten. Gelukkig is er Oceanus Brass, het bedrijf van master craftswoman Victoria Warren. Deze firma geeft ons de Navigator’s Loupe: een vergrootglas met koperen rand, speciaal voor kapiteins, zeelui, waterratten en andere avonturiers. Het product haalde tonnen op via de crowdfundwebsite Kickstarter, dus kennelijk zijn er heel wat mensen die soms écht gewoon een vergrootglas nodig hebben.

Spot de campagne op Kickstarter

Onze koloniale erfenis

Tropenmuseum

In het Tropenmuseum is het hele jaar de tentoonstelling Onze koloniale erfenis te zien. De expositie toont hoe het Nederlandse kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd en hoe het leven van mensen in een koloniaal systeem eruitzag.

Deze en nog meer tips, boeken en gadgets staan ook in KIJK 2/2023.

Tekst: KIJK-redactie/Rik Peters

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws