Een slim oppervlak dat Wi-Fi-signalen flink versterkt

Laurien Onderwater

05 February 2020 10:29

antennes wi-fi

Dit grote scherm, dat uit duizenden kleine antennes bestaat, is in staat om draadloze signalen tot tien keer te versterken.

Het is nog even wachten, maar de bedoeling is dat eind dit jaar 5G beschikbaar is in Nederland. Deze technologie maakt data-uitwisseling mogelijk die tien keer sneller is dan we nu gewend zijn. Terwijl daar al jaren hard aan wordt gewerkt, laten Wi-Fi-signalen in kantoren en andere gebouwen het nog vaak afweten. Voor dat probleem hebben MIT-wetenschappers een oplossing bedacht: een scherm bestaande uit 3000 antennes dat Wi-Fi-signalen tot een factor tien kan versterken.

Lees ook:

RFocus

Dit grote groene scherm, RFocus genoemd, is ‘behangen’ met maar liefst 3000 kleine antennes en past betere beamforming toe. Deze techniek zorgt ervoor dat je router het Wi-Fi-signaal concentreert op de ontvanger, resulterend in een hogere doorvoersnelheid en een lager energieverbruik.

De meeste apparaten in kantoren en andere gebouwen beschikken niet over deze techniek. Hier wordt namelijk gebruikgemaakt van kleinere en goedkopere antennes.

Schakelaar

De 3000 kleine antennes werken elk als een soort schakelaar; software bepaalt of ze de Wi-Fi-stralen (radiogolven) doorlaten of juist reflecteren. Op deze manier kan RFocus Wi-Fi-signalen van een zender op een apparaat (de ontvanger) focussen. Dit kan aan beide kanten van het scherm.

Het resultaat: Wi-Fi-signalen die met een factor tien worden versterkt.

Venkat Arun van MIT staat voor het prototype van RFocus, een software-gestuurd ‘slim oppervlak’ dat meer dan 3000 antennes gebruikt om de sterkte van het signaal bij de ontvanger te maximaliseren. © Jason Dorfman/CSAIL

Het scherm dat het MIT-team ontwikkelde, is slechts een prototype maar belooft veel goeds. Doordat het radiogolven alleen maar doorlaat of terugkaatst (en dus zelf geen signalen uitzendt), verbruikt het zeer weinig energie. Ook kosten de losse onderdelen maar een paar cent.

Bronnen: arXiv.org, MIT News, Bright

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws