Nieuw vluchtrecord door reisrestricties

Laurien Onderwater

20-03-2020 12:59:00

Tahiti Parijs

Air Tahiti Nui heeft de langste commerciële vlucht ooit uitgevoerd. Een Boeing 787-9 moest noodgedwongen rechtstreeks van Tahiti naar Parijs vliegen.

Op 12 maart kondigde de Amerikaanse president Trump plotseling een inreisverbod af. Reizigers uit de EU kwamen het land niet meer in, tenzij ze familie in het land hadden. En uiteraard mochten terugkerende Amerikanen de grens wel nog passeren, na een intensieve controle. Trump hoopt zo verspreiding van het coronavirus (dat hij zelf “het Chinese virus” noemt) in te dammen. Die maatregel zorgde onbedoeld voor een nieuw record.

Lees ook:

Binnenlandse vlucht

Luchtvaartmaatschappij Air Tahiti Nui mocht daardoor namelijk niet landen in Los Angeles. Hier houden vliegtuigen, op weg van Tahiti naar Parijs, gewoonlijk een tussenstop. Er zat dus niks anders op voor de Boeing 787-9 dan rechtstreeks van het eiland in de Stille Zuidzee te vliegen naar de Franse hoofdstad. Een afstand van maar liefst 15.715 kilometer. Dat maakte de vlucht de langste commerciële. (Tot nu toe in ieder geval.)

Het toestel had slechts 130 passagiers aan boord, terwijl het er zeker 290 kan vervoeren. Dankzij de sterke rugwind waren de reizigers in 15 uur en 45 minuten op hun bestemming aangekomen. En nu komt het: de reis wordt als een binnenlandse vlucht beschouwd. Tahiti hoort namelijk bij Frankrijk.

Bronnen: Popular Mechanics, Luchtvaartnieuws

Beeld: CC BY-SA 4.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?