Wordt dit de nieuwe Chinese bommenwerper?

André Kesseler

11 April 2018 15:59

Chinese bommenwerper

Een Chinees luchtvaartmagazine, dat nauwe banden onderhoudt met de regering, laat afbeeldingen zien van een nieuw stealthvliegtuig.

Op de cover en in het meinummer van Aerospace Knowledge staan illustraties van de JH-XX, een nieuwe bommenwerper die ontwikkeld zou worden voor de Chinese luchtmacht. Hoewel de JH-XX niet op de Amerikaanse B-2 stealthbommenwerper lijkt, wijzen de ronde vormen en de gekantelde staartvlakken erop dat het toestel onzichtbaar moet blijven voor radar. Bovendien zijn alle wapens intern opgeborgen en werden de motoren bovenop de romp geplaatst om zo minder zichtbaar te zijn voor hittezoekende luchtdoelraketten.

B-52

De JH-XX is niet de enige bommenwerper waar de Chinezen aan werken. Er is ook nog een minder steathy-variant die veel meer lijkt op de Chinese voorganger, de Xian H-6 en de Amerikaanse B-52.

De Chinese Xian H-6-bommenwerper werd al in de jaren vijftig ontwikkeld.

De vraag is nu of de publicatie in het Chinese blad betekent dat er een beslissing is genomen. En zo ja, welk type wordt het dan? Als de JH-XX niet meer geheim hoeft te blijven, zou dat volgens sommige analisten kunnen betekenen dat men toch voor de conventionele variant heeft gekozen. En dat zorgt weer voor allerlei speculaties over de stand van de Chinese stealthtechnologie.

Welke keuze er ook gemaakt wordt, het Pentagon lijkt ervan uit te gaan dat de Chinezen in 2025 over een nieuwe bommenwerper kunnen beschikken. En die kan, in tegenstelling tot de huidige H-6 ook nucleaire wapens lanceren.

Bronnen: Aerospace KnowledgePopular Mechanics

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws