Drones gaan Europese treinsporen inspecteren

Laurien Onderwater

26 August 2021 12:00

Nordic Unmanned

Het Noorse bedrijf Nordic Unmanned introduceert zijn railway drone. Een onbemand vliegtuigje dat spoorinspecties uitvoert.

Drones zijn snel, licht, autonoom, relatief goedkoop en daarom perfect voor het uitvoeren van inspecties. Bedrijven zetten ze al geregeld in voor offshore-klussen, inspecties van zonne- en windparken of voor de controle van hoge gebouwen. Het Noorse bedrijf Nordic Unmanned levert bijvoorbeeld zulk soort diensten, en zijn nieuwe Staaker BG-300 Railway Drone gaat nu ook treinsporen inspecteren.

Lees ook:

Spoorinspectie

De BG-300, ontwikkeld door Nordic Unmanned zelf, is een multicopter drone die door brandstofcellen wordt aangedreven. Het UAV is uitgerust met een set van vier gemotoriseerde spoorwielen. Daarmee kan hij met een gemiddelde snelheid van 20 km/h langs een spoorlijn vliegen en tot 200 km per keer afleggen.

Daarbij inspecteert het onbemande vliegtuigje de sporen met behulp van camera’s en allerlei sensoren, en kan het indien nodig de wissels smeren. Dankzij het technisch vernuft herkent de drone tegemoetkomend spoorverkeer en gaat hij bijtijds uit de weg totdat de trein voorbij is. Hij kan deze functie ook gebruiken om van het ene spoor naar het andere te vliegen.

Het grote voordeel hiervan is dat stukken spoorlijn tijdens inspecties niet voor treinen hoeven te worden afgesloten. Dat is bijvoorbeeld niet het geval met traditioneel gebruikte inspectievoertuigen, zoals trolleys.

Volgens Nordic Unmanned is de BG-300 ontwikkeld in samenwerking met “een grote Europese nationale eigenaar van spoorweginfrastructuur”. De drone moet vanaf de eerste helft van volgend jaar commercieel gaan rijden in Europa.

Bronnen: Nordic Unmanned, New Atlas

Beeld: Nordic Unmanned

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes