Drie keer kabelbreuk

KIJK-redactie

17 March 2020 12:59

onderwaterkabels

De ruggengraat van het internet ligt op de bodem van de oceaan: glasvezelkabels. Natuurlijk gaat daarmee ook weleens iets mis. Drie voorbeelden.

1) Zeebeving Taiwan

Op 26 december 2006 beschadigde een zware zeebeving voor de kust van Taiwan acht internetkabels. Internet en telefoondiensten in Taiwan, Singapore, Hongkong, Zuid-Korea en Japan hadden last van storingen en vertragingen. Vooral financiële markten werden getroffen door de uitval. Het repareren van de kabels duurde ruim vier weken.

onderwaterkabels

2) Duikers in Egypte

In 2013 arresteerde de Egyptische kustwacht drie duikers die zouden hebben geprobeerd de belangrijkste onderzeekabel die Egypte met Europa verbindt door te snijden. Dezelfde week waren al vier andere onderzeekabels rondom Egypte doorgesneden. De duikers opereerden vanaf een vissersboot en weigerden te zeggen wie hun opdrachtgever was.

onderwaterkabels

3) Vissersboot in Mauritanië

In april 2018 werd de belangrijkste onderzeekabel die de Afrikaanse westkust met Europa verbindt volledig kapotgetrokken, waarschijnlijk door een vissersboot. Door de breuk was heel Mauritanië 48 uur lang afgesneden van het internet. Negen andere Afrikaanse landen hadden last van internetstoringen.

onderwaterkabels

Dit is een kader uit het artikel ‘Wereldwijd onderwaterweb’ te vinden in KIJK 4/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 maart tot en met 15 april.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Openingsbeeld: Bryan Christie Design

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen