Papierknipkunst voorkomt uitglijden

Naomi Vreeburg

03 June 2020 08:43

papierknipkunst

MIT-onderzoekers hebben zich de Japanse papierknipkunst kirigami eigen gemaakt om antislipschoenen te ontwikkelen.

Misschien heb je ooit een verjaardagskaart gekregen die met behulp van kirigami is gemaakt. Zodra je de kaart opent, steken sommige delen van het papier naar voren zodat er bijvoorbeeld een taart zichtbaar wordt. (Zie de foto hieronder.) Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben deze papierknipkunst echter niet ingezet om een leuke verjaardagskaart in elkaar te flansen.

Lees ook:

De technici hebben een patroon geknipt in een roestvrij stalen vel en dit vel vervolgens bevestigd aan de onderkant van een schoen. Wanneer de drager ervan een stap zet, steken sommige delen uit het vel – net zoals bij de hierboven genoemde kaart. Deze uitstekels zorgen voor meer grip op gladde oppervlakken zoals ijs. Een antislip-schoen van papierknipkunst is geboren.

Dun ijs

De onderzoekers testten verschillende ontwerpen en patronen op verschillende soorten ondergrond, zoals ijs, hout en vinyl. Alle designs vergrootten de frictie met de ondergrond – en zorgden daarmee voor meer grip – laat het MIT weten. Maar een patroon van uitstekende, holle bogen werkte het beste.

A demonstration of the gripping action

Dit specifieke patroon plaatsten de onderzoekers vervolgens onder allerlei soorten schoenen, van sneakers tot laarzen. Proefpersonen liepen er daarna mee over een dunne laag ijs, terwijl de onderzoekers wederom de frictie maten. Hieruit bleek dat deze wrijving met 20 tot 35 procent was toegenomen dankzij de antislipzool.   

Verband

Het is overigens niet de eerste keer dat wetenschappers kirigami gebruiken om materialen te maken. Eerder werd de papierknipkunst bijvoorbeeld al ingezet om verband te ontwikkelen dat beter bleef zitten op knieën en andere gewrichten.

Bronnen: Nature biomedical engineering, New Atlas, De Ingenieur

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Tech