Picture Perfect: driehonderdknaller

KIJK-redactie

19 April 2021 09:00

kernfusiereactor

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een Canadees alternatief voor kernfusiereactor ITER.

Met kernfusie komt een nieuw soort kerncentrale in beeld dat geen afval produceert dat duizenden jaren radioactief blijft en dat geen Tsjernobyl-achtige rampen kan veroorzaken. Maar hoewel de bouw van de internationale kernfusiereactor ITER aardig op stoom is gekomen, zal het nog heel wat decennia duren voordat daar daadwerkelijk energiecentrales uit zijn voortgekomen. Daarom wordt er op allerlei plekken aan alternatieven gewerkt.

Lees ook: Tijdlijn: geschiedenis en toekomst van ITER

Een van de coolste reactoren in de pijplijn is die van het Canadese bedrijf General Fusion: een bolvormig vat, omringd door driehonderd naar binnen gerichte zuigers. Die zuigers knallen tegelijk op een aambeeld, waarbij ze samen een enorme, eveneens naar binnen gerichte schokgolf opwekken. Deze golf perst dan de fusiebrandstof in het midden van de reactor samen, zodat daar kernreacties in plaatsvinden. Volgens onafhankelijke deskundigen zou dit gekke idee best eens kunnen werken. Een ontwerp om in de gaten te houden dus.

kernfusiereactor

Deze foto is onderdeel van het beeldverhaal ‘Wie wint de fusierace?’ te vinden in KIJK 5/2021. Deze editie is hier te bestellen.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: General Fusion

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's