Politie zet augmented reality in op plaats delict

Marysa van den Berg

23 November 2016 16:00

plaats delict

Een illegaal drugslab? Augmented reality helpt de politie bij het inspecteren en verzamelen van bewijzen.

Stel, je bent de eerste politieagent op een nieuw plaats delict, een illegaal meth-laboratorium. Je ziet overal glazen potjes, buisjes en andere apparatuur. Wat moet je meenemen als bewijs? Plotseling verschijnt er een grote groene pijl die op een potje wijst met de vraag om dit nader te onderzoeken.

Virtuele pijlen

De Nederlandse politie onderzoekt nu de mogelijkheden van het inzetten van deze vorm van augmented reality bij het doorzoeken van plaats delicten. Augmented reality, AR, is een techniek waarbij een digitaal laagje over de werkelijkheid wordt gelegd. Dankzij deze techniek kun je Pokémon vangen in de bekende game Pokémon GO.

De laatste vijf jaar hebben AR-bedrijf Twnkls in Rotterdam en de TU Delft hard gewerkt om AR ook geschikt te maken voor politiewerk. De bedoeling is dat een politieagent een smartphone of Google Glass draagt. Het apparaat streamt de camerabeelden van de plaats delict door naar een team van experts elders. De experts bekijken de beelden goed en kunnen virtuele symbolen of berichten plaatsen. Zo weet de agent ter plaatse wat hem te doen staat.

Minder verstoring

De eerste agent op een plaats delict is meestal niet de best gekwalificeerde om bewijzen te beoordelen. Een team van experts optrommelen, kost helaas tijd en geld. Maar dankzij de politie-AR is het toch mogelijk de mening van deskundigen te peilen. Bovendien lopen er dan minder mensen rond op de plaats delict, wat de kans verkleint op verstoring van potentieel bewijsmateriaal.

Mocht er zich op de plaats delict een verdachte bevinden die moet worden aangehouden, dan is het verstandig om de AR even uit te zetten; de virtuele signalen leiden de agent dan alleen maar af.

In de rechtszaal

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de AR-beelden ook kunnen worden ingezet in de rechtszaal. De rechter kan dan bijvoorbeeld precies zien hoe de plaats delict erbij ligt en via virtuele signalen worden gewezen op interessante details.

Bronnen: NewScientist, TU DelftProceedings of the 19th International Conference on Supporting Group Work

Beeld: Dragoş Datcu










Meer Nieuws