De publiekswinnaar van het beste tech-idee 2023 is…

Laurien Onderwater

07 November 2023 12:08

publiekswinnaar van het beste tech-idee 2023

Voor de achtste keer op rij organiseerde KIJK de wedstrijd Het Beste Tech-idee. Hier lees je welk idee de meeste stemmen kreeg en welk team zich dus publiekswinnaar mag noemen.

Een herbruikbare raket op biobrandstof, een algoritme dat razendsnel nepnieuws opspoort, een instrument om fijner mee te hechten en knoopcelbatterijen die niet gevaarlijk zijn als ze per ongeluk worden ingeslikt. Het is slechts een greep uit de twintig ideeën die dit jaar waren genomineerd voor Het Beste Tech-idee, een wedstrijd die KIJK sinds 2016 elk jaar houdt.

De veelbelovende innovaties hebben allemaal als doel het leven net een beetje makkelijker, mooier of duurzamer te maken. De hele maand september kon jij je stem uitbrengen op je favoriete idee. Inmiddels zijn de stemmen geteld én is bekend welke innovatie het meest geliefd is.

Publiekswinnaar: veilige knoopcelbatterij

Jaarlijks overlijden wereldwijd ten minste honderden kinderen door het inslikken van een knoopcelbatterij, een plat batterijtje dat bijvoorbeeld in led-kaarsjes zit. Dit moet worden voorkomen, vinden KNO-arts Freek Dikkers en kinder-hartchirurg Tjark Ebels, beide werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Groningen. En dus benaderden ze batterijonderzoekers Frans Ooms en Marnix Wagemaker van de TU Delft voor een oplossing.

Samen ontwikkelden ze een kindvriendelijke versie door de knoopcelbatterij te voorzien van een zekering. Na inname wordt de stroom automatisch onderbroken waardoor ernstig letsel, weefselschade of zelfs overlijden wordt voorkomen. Uit tests, zo vertelde Wagemaker eerder aan KIJK, blijkt dat dit idee haalbaar is. Bovendien is dit zogeheten Fused Button Battery-systeem compatibel met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen.

Dit idee kon massaal op jullie steun rekenen, want de ‘kindvriendelijke knoopcelbatterij’ haalde de meeste stemmen binnen en is dus de Publiekswinnaar van 2023! Meer hierover lees je in KIJK 1/2024, te koop vanaf 7 december.

knoopcelbatterij
Twee knoopcelbatterijtjes zijn op een plakje ham gelegd om te laten zien wat voor schade ze al na twee uur aan kunnen brengen.

Jurywinnaar

Naast de Publieksprijs reiken we ook de Juryprijs uit dit jaar. De vijfkoppige jury bestaat uit Jacqueline van den Ende (CEO van Carbon Equity), Vivianne Bendermacher (techjournalist en oprichter van Techionista Academy), Bram Hahn (redacteur Kennis & Cultuur voor EW Magazine), Lucien Burm (voorzitter van de Dutch Startup Association) en Gijs Dalen Meurs (oprichter van Eyevestor). Deze experts hebben elk idee een cijfer van 1 tot en met 10 gegeven en hebben dus gezamenlijk bepaald welke innovatie de jurywinnaar is.

Wie de felbegeerde juryprijs heeft gewonnen en welke andere ideeën de top 10 haalden, lees je in KIJK 1/2024. Dit nummer ligt vanaf 7 december in de winkel.


Meer Beste Tech-Idee