Robohond gaat de verpleging in

André Kesseler

25 April 2020 09:00

Spot verpleging

De opmerkelijke robot Spot kan in ziekenhuizen nuttig werk doen en zo mensenlevens redden.

Kleine bekentenis. We houden van Spot en we volgden hem al toen ie nog een ‘pup’ was. De afgelopen jaren wordt er al druk gespeculeerd over allerlei plekken waar Spot zijn nut kan bewijzen: van gevaarlijke klussen op boorplatformen tot militaire missies. Daar is er nu eentje bij gekomen. De robothond van Boston Dynamics wordt ingezet in de strijd tegen het coronavirus.

Bij het Amerikaanse bedrijf kwam het verzoek binnen om mee te denken over robotsystemen die ervoor kunnen zorgen dat medisch personeel zo min mogelijk wordt blootgesteld aan het coronavirus.

verpleging

Lees ook:

Mensen buiten schot

In een blog schrijft Boston Dynamics: “Eén van de ziekenhuizen die ons benaderden, gaf aan dat een zesde deel van hun personeel binnen een week was besmet met het coronavirus. Ze waren op zoek naar een robot die ervoor kon zorgen dat hun personeel buiten bereik van het virus zou blijven.

verpleging
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huishoudhond

Dat was redelijk snel te regelen. Spot kreeg een schermpje en een communicatiesysteem waarmee het ziekenhuispersoneel de inkomende patiënten op afstand tegemoet kon treden en vragen kon stellen. Maar er wordt gewerkt aan upgrades. Bijvoorbeeld aan een systeem waarmee Spot ook de temperatuur, de pols en de ademhaling kan meten. Bovendien zou de robohond gebruikt kunnen worden om in ziekenhuizen ruimtes of werkplekken te desinfecteren. 

Een robothond die de boel opruimt… Je zou hem eigenlijk als huisdier willen hebben.

Bronnen: Boston Dynamics/New Atlas

Beeld: Boston Dynamics

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws