Robot draagt Olympische vlam in Zuid-Korea

Laurien Onderwater

2017-12-19 08:59:10

Olympische vlam

Niet alleen onze banen worden overgenomen door robots, maar ook onze ceremonies, bewijst deze bot die de Olympische fakkel droeg. Bekijk het filmpje!

Nog een kleine twee maanden en dan beginnen de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Zoals altijd opent de Olympische vlam de Spelen en blijft de fakkel branden totdat het grootste sportevenement ter wereld is afgelopen. De toorts werd 24 oktober ontstoken bij de tempel van Hera in het Griekse Olympia en ging op 1 november per vliegtuig naar Zuid-Korea. Hier maakt de fakkel een tocht van drie maanden totdat hij op 9 februari aankomt in het Olympisch stadion.

Traditioneel wordt de toorts via een estafetteloop doorgegeven van sporter op sporter of hij wordt overhandigd aan een robot. Want dat is wat er afgelopen week gebeurde, toen de Olympische vlam aan de humanoïde robot HUBO werd gegeven.

Appeltje, eitje

HUBO, ontwikkeld door het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), ontving de fakkel van Dennis Hong, een werktuigbouwkundige verbonden aan de University of California, Los Angeles. Hong kwam zelf aan in een zelfrijdend overtuig. HUBO liep 150 meter met de belangrijke toorts en gaf hem daarna door aan zijn ontwikkelaar, professor Oh Jun-ho.

Maar dat ging niet zomaar, want voordat HUBO professor Ho bereikte, moest hij een reddingsoperatie uitvoeren. Hierbij moest de robot een gat in een bakstenen muur maken met zijn ene ‘hand’, terwijl hij in de andere de fakkel rechtop hield. Een pittige klus, maar een eitje voor HUBO, zoals onderstaand filmpje laat zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoelang zal het nog duren voordat niet menselijke atleten, maar robots de Olympische toorts gaan dragen?

Bronnen: New Atlas, Engadget 

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's