Russische duikers vissen tank uit WOII op

KIJK-redactie

23 July 2016 10:45

Russische duikers hebben een tank opgevist, die sinds een torpedoaanval in 1945 op de oceaanbodem bivakkeerde.

Begin maart 1945 vertrok een konvooi van 26 Amerikaanse vrachtschepen richting het oosten, om steun te verlenen aan de Sovjet-Unie. Een van de schepen, met tanks en gepantserde voertuigen aan boord, haalde zijn einddoel niet: het werd door een Duitse onderzeeër getorpedeerd. Nu hebben Russische duikers een van de tanks die werd vervoerd op het schip boven water gehaald.

Twintig mijl

Het gaat om een M4A2 Sherman, een van de belangrijkste tanks die de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog produceerden. De tank stond op een Liberty Ship – een populair vrachtschip tijdens WOII – en was op weg naar het Russische schiereiland Kola. Op 20 maart 1945 ging het echter mis; op slechts twintig mijl van de haven sloeg een Duitse torpedo de machinekamer in.

tank

Er werd door de bemanning nog een poging gedaan om het schip naar zijn bestemming te slepen, maar hij zonk uiteindelijk bij Kildin, vlakbij de grens van Noorwegen. Duizenden tonnen aan vracht zonken naar de zeebodem. Naast de opgeviste M4 Sherman waren er nog twee andere tanks aan boord; één daarvan werd al in 2014 boven water gehaald.

Goede staat

Zoals je ziet verkeert de tank, die 71 jaar was ondergedompeld in de zee, in bijzonder goede staat. Toch is dit niet heel verwonderlijk: de Amerikanen verpakten hun geleverde apparatuur zeer goed, vooral om corrosie door zout water tegen te gaan.

Bronnen: Atlas Obscura, Popular Mechanics, Uboat.net


Meer Nieuws