’s Werelds grootste windturbine wordt even hoog als de Eiffeltoren

Tim Tomassen

24 October 2023 15:00

Windturbine van Ming Yang

In China worden steeds grotere windturbines aangekondigd. De nieuwste moet 22 megawatt energie leveren en is 330 meter hoog.

In januari van dit jaar kondigde het Chinese bedrijf Ming Yang Smart Energy Group ’s werelds grootste offshore windturbine aan. De MySE 18.X-28X zou rotorbladen krijgen van wel 140 meter lang en moet 18 megawatt energie gaan leveren. Maar nog geen jaar later kondigt het bedrijf alweer plannen aan voor een nog grotere variant van 22 megawatt.

Lees ook:

Groter is voordeliger

De hoeveelheid energie die een windturbine opwekt is voor een groot deel afhankelijk van het oppervlakte van de draaicirkel. Hoe groter de rotorbladen, hoe meer energie de machine opwekt – maar ook hoe groter de energiewinst is als de bladen nog langer worden.

Dat werkt zo. Een mini-turbine met bladen van 1 meter heeft een draaioppervlak van 3,14 vierkante meter. Maak je de bladen 1 meter langer, dan neemt dat toe naar ongeveer 12,6 vierkante meter. Verdubbel je de lengte weer, dan kom je al uit op 50 vierkante meter. Het oppervlak van de draaicirkel neemt dus steeds sneller toe. De in januari aangekondigde MySE 18.X-28X met rotorbladen van 140 meter heeft bijvoorbeeld een draaicirkel van ruim 61.000 vierkant meter – bijna negen voetbalvelden (bij deze berekeningen is de gondel buiten beschouwing gelaten).

Het installeren van dit soort reusachtige offshore turbines is extreem duur. Toch is het goedkoper dan het plaatsen van meerdere kleinere – maar nog steeds erg grote – exemplaren. Bedrijven zijn daarom constant bezig om hun turbines nog groter te maken.

Eiffeltoren

Zo ook Ming Yang dus. Hoe lang een individueel rotorblad van de nieuwe 22 megawatt windturbine wordt, is niet precies bekend, maar de diameter van zijn draaicirkel (de lengte van twee rotorbladen plus de gondel tussen beide) is volgens Bloomberg een indrukwekkende 310 meter.

Om te voorkomen dat de rotorbladen niet in het water dippen, worden ze altijd iets hoger geplaatst. Dit betekent dat de uiteindes van de ‘wieken’ op hun top ongeveer even hoog zijn als de 330 meter hoge Eiffeltoren.

Ming Yang verwacht ’s werelds grootste windturbine in 2025 te kunnen bouwen. Maar tegen die tijd heeft het Chinese bedrijf zelf – of een andere partij – vast alweer een nog groter exemplaar aangekondigd.  

Bronnen: Bloomberg, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws