’s Werelds kleinste kerstboom in Delft gemaakt

Laurien Onderwater

22-12-2020 08:00:00

kleinste kerstboom

Een student van de TU Delft is erin geslaagd om de kleinste kerstboom van Nederland (en naar alle waarschijnlijkheid van de hele wereld) te maken.

Als je naar de website van het Guinness World Records gaat en in de zoekbalk ‘Christmas tree’ tikt, krijg je een lange lijst van kerstboomrecords te zien. De langste, de grootste, die met de meeste lichtjes, de snelst opgetuigde en ga zo maar door.

Daar kan nu een record aan worden toegevoegd. Die van de kleinste ter wereld. Want Maura Willems, student technische natuurkunde aan de TU Delft, zou ’s werelds kleinste kerstboom hebben gemaakt – hoewel dat nog officieel moet worden vastgesteld.

Lees ook:

Atoom voor atoom

Voor haar afstuderen werkt Willems met een tunnelmicroscoop: een complex apparaat dat in staat is individuele atomen af te tasten en zelfs van plaats te veranderen. Met deze microscoop bouwt ze atoom-voor-atoom kleine structuren om daarvan vervolgens de quantummechanische eigenschappen te bestuderen.

kerstboom
Maura Willems © TU Delft

Maar dat betekent natuurlijk niet dat je onderzoek altijd bloedserieus moet zijn. Soms kun je de technologie ook voor iets luchtigers gebruiken. Zo kwam Willems op het idee om een kerstboom te maken door uit een perfect kristalrooster exact 51 atomen te verwijderen. De boom is 4 nanometer hoog, ofwel 4 miljoenste van een millimeter. Toegegeven, de piek is niet meegerekend.

Bron: TU Delft (persbericht)

Beeld: Maura Willems/TU Delft

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws