Telefoonhoesje van Snowden beschermt je privacy

KIJK-redactie

27 July 2016 09:00

Snowden

Klokkenluider Edward Snowden heeft geholpen bij het ontwerp van een iPhone-hoesje, dat je waarschuwt wanneer je wordt bespioneerd.

Het kan gebeuren dat je smartphone wordt afgetapt. Dit kan zelfs wanneer je je mobieltje in de vliegtuigmodus zet. Om dit af te wenden ontwikkelt klokkenluider Edward Snowden met hacker Andrew Huang een speciaal iPhone-hoesje.

Zwart-witscherm

Het hoesje heeft de naam introspection engine gekregen en ziet eruit als een case met een externe batterij. Het ontworpen hoesje is in staat om de elektrische signalen van de antenne te lezen. Op deze manier kan hij toezien op de signalen die door Bluetooth, Wi-Fi en andere radioverbindingen worden uitgezonden.

Zo kun je zien of er op ongebruikelijke momenten een raar signaal van of naar het toestel gaat. Met een klein zwart-witsscherm kan de vinding de gebruiker waarschuwen wanneer hij merkt dat de telefoon een raar signaal opvangt of uitzendt.

De introspection engine is vooral bedoeld om journalisten te beschermen, die regelmatig naar vijandige gebieden reizen. De case voorkomt namelijk dat overheden de telefoon gebruiken om hun locatie te achterhalen.

Prototype

telefoon2Snowden en Huang hebben nog geen prototype gebouwd, dus er is nog geen bewijs dat het toestel werkt. Wel beschreef het tweetal het ontwerp in een paper genaamd Against the Law: Countering Lawful Abuses of Digital Surveillance. Het komende jaar hopen ze met een prototype te komen en uiteindelijk moeten de aangepaste iPhones in China worden geproduceerd.

Bronnen: ScienceAlert, Wired


Meer Nieuws