World Solar Challenge: race met hindernissen

KIJK-redactie

14-10-2021 12:00:00

World Solar Challenge

De Solar Challenge is dit jaar anders dan anders. Op 25 oktober trekken de studenten de bergen van de Westelijke Sahara in. Ze doen dat met auto’s die zijn ontworpen voor het snelle en vlakke Australië. En dat maakt van deze race een uniek avontuur.

De World Solar Challenge ken je natuurlijk wel. Het WK zonnecel-autoracen voor studententeams vindt al sinds 1987 elke twee jaar plaats volgens een vast recept. Met een supergestroomlijnde, lichtgewicht elektrische auto op zonne-energie rijden de deelnemers zo snel mogelijk 3021 kilometer dwars door Australië, van Darwin in het noorden via Alice Springs in de outback naar Adelaide aan de zuidkust. Over de openbare weg, tussen het andere verkeer door en met inachtneming van de geldende verkeersregels en snelheidslimieten. Bijna het hele stuk vlak, bijna het hele stuk rechtuit. Stipt om vijf uur ’s middags stoppen, kamperen langs de weg en de volgende ochtend door. See you in Adelaide.

Dit keer is alles anders. Dat begon al door een aantal ingrijpende wijzigingen in de technische reglementen, waardoor de teams letterlijk vanaf een blanco papier nieuwe ontwerpen moesten maken. Maar nog veel ingrijpender – en vrij last minute – was dat de organisatie van de World Solar Challenge (WSC) 2021 in februari besloot om de race door Australië dit jaar vanwege corona te cancelen. Dat was slechts acht maanden voor de geplande start: de meeste teams hadden hun ontwerp en technische details inmiddels afgerond. In Twente waren ze op dat moment de mallen van de carbon body al aan het maken.

Dit is het begin van het artikel te vinden in KIJK 11/2021. Deze editie ligt vanaf 14 oktober tot en met 17 november in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Leonard van den Berg

Beeld: Jorrit Lousberg/Vattenfall Solar Team

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen