‘Telefoon te beveiligen met eigen zweet’

Marysa van den Berg

13 November 2017 10:59

zweet

Geen pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Nee, je eigen zweet zou je telefoon kunnen ontgrendelen in de toekomst.

Het bedenken van nieuwe slimme biometrische beveiligingstrucjes voor je smartphone en andere mobiele apparaten is helemaal hot. Een wachtwoord of pincode wordt snel vergeten en een vingerafdruk is te makkelijk na te bootsen. De iPhone X is uitgerust met gezichtsherkenning, maar de wetenschap zoekt verder naar dé ideale manier om je telefoon te ontgrendelen. Vorige maand nog kwamen onderzoekers met het idee om je hart te gebruiken, maar een team van de Universiteit van Albany, New York gooit het over een andere boeg: je eigen zweet als biologische wachtwoord voor je toestel.

Zweetprofiel

In je zweet zitten naast veel mineralen ook metabolieten. Dit zijn afbraakproducten van je lichaam. Voorbeelden zijn ureum en melkzuur. Iedereen heeft andere hoeveelheden van metabolieten in zijn of haar zweet en dit verschilt ook nog eens per moment van de dag. Draai je een nachtdienst, dan zullen je zweetwaardes om 2 uur ’s nachts anders zijn dan wanneer je op dat moment slaapt.

De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om een zweetprofiel op te bouwen. Een apparaat meet in een gemonitorde periode van een aantal dagen de metabolietwaardes in het zweet over 24 uur. Het verkregen zweetprofiel is voor ieder mens uniek en kan dus als authenticatie worden ingezet voor een telefoon of een ander mobiel apparaat.

En vakantie dan?

Volgens het onderzoeksteam is deze zweetauthenticatie niet alleen handig als aanvulling op huidige methodes, maar kan het ook nog eens goed van pas komen bij mensen met een beperking. Deze mensen zijn bijvoorbeeld niet zo goed in staat hun vingers in een specifiek patroon over het beeldscherm te bewegen óf hun verzorger moet hun telefoon ontgrendelen. Met de nieuwe methode hoeven ze alleen het apparaat vast te houden of te dragen en hun zweet het werk te laten doen.

“De onderzoekers beschrijven een erg interessant idee over het gebruik van het chemische profiel van zweet voor de toegang tot data op elektrische apparaten”, zegt biometriedeskundige Marcel de Puit (Nederlands Forensisch Instituut). “Ons eigen onderzoek naar de verschillen in chemische samenstelling van zweet uit vingertoppen tussen verschillende donoren geeft aan dat er wel veel overlap is. Voor de toepassing van ontgrendelen van apparaten  is dat geen groot probleem; het is acceptabel als het een keertje mis gaat. Iemand in een gerechtelijk onderzoek betrekken op basis van diens zweet is natuurlijk van een heel andere orde. Maar in de toekomst misschien niet onmogelijk.”

Ook voor de toegang tot je telefoon roept de techniek vragen op. Wie zegt bijvoorbeeld dat je nog wel je telefoon kan gebruiken na een onverwacht avondje stappen, al spijbelend van je nachtdienst? En hoe zit het dan met vakantie? Wij houden dus nog even een slag om de arm, maar een originele nieuwe manier van je smartphone ontgrendelen is het wel!

Bronnen: ChemPhysChem, University at Albany via Phys.org

Beeld: HTC

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens