Telosa, de stad van de toekomst?

Loys Bakker

08 September 2021 14:00

telosa duurzaam

Voormalig CEO van Walmart, Marc Lore, maakte onlangs bekend dat zijn gloednieuwe Amerikaanse stad in 2030 klaar moet zijn.

Volgens de Griekse filosofie jaagt ieder mens en dier een doel na in het leven. Filosofen, waaronder Aristoteles, noemden dat streven telos. Miljardair Marc Lore heeft besloten om de beste versie van een stad bouwen: Telosa. Hij wil 400 miljard dollar (338 miljard euro) investeren in zijn ambitieuze project dat vijf miljoen mensen moet huisvesten. In 2030 kunnen de eerste inwoners naar Telosa verhuizen. Dan is fase één van de constructie voltooid en is er 600 hectare volgebouwd met huizen voor 50.000 bewoners. Althans, dat is Lore’s plan.

Lees ook:

Economische ongelijkheid

Lore is oprichter van Jet.com, een e-commerce website. In 2016 werd zijn bedrijf door Walmart opgekocht, waarna Lore CEO van Walmart U.S. eCommerce werd. Na zijn eerste jaar als leidinggevende had hij de omzet met 44 procent verhoogd.

Lore’s idee voor Telosa is gebaseerd op de 19de-eeuwse theorie van Henry George. Deze politiek econoom had flinke kritiek op het Amerikaanse model van landeigendom. Lange tijd geleden werd land er verdeeld en verkocht aan rijke handelaren en ondernemers. Hierdoor profiteert tegenwoordig maar een kleine groep landeigenaren (de nazaten van de rijken van toen) van de economische groei op de grond. De landeigenaren krikken de huurprijzen op een leunen achterover terwijl het geld binnenstroomt.

Dat is niet eerlijk vond George destijds, en daar is Lore het mee eens. De voormalig CEO is van plan een stuk land van 60.700 hectare te kopen (ter vergelijking: New York heeft een oppervlakte van 78.380 hectare) en te doneren aan de gemeenschap van Telosa.

Iedere bewoner van die stad wordt automatisch landeigenaar. Met de opbrengst van die erfpacht worden publieke goederen en diensten als etenswaren en onderwijs ontwikkeld door de bewoners zelf. Omdat de erfpacht tot alle stadsleden behoort, komen de behoeftes van de burgers centraal te staan. Dit economische systeem noemt Lore equitism.

Duurzaam en gelijk

Dat de verlangens van de burgers voorop worden gesteld, is ook te merken aan de planologie en architectuur van Telosa. Zo is de basis van de stad een 15-minute city design, waardoor inwoners vanaf hun huis binnen een kwartier bij werk, school of andere belangrijke plekken zijn.

Het Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) weergeeft met digitale animaties de eerste indrukken van de stad. De Star Wars-eske plaats is groen en futuristisch. Hier vind je geen voertuigen aangedreven door fossiele brandstoffen, want duurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers van de stad.

Alle energie van Telosa is duurzaam en wordt opgewekt met zonlicht, windenergie of waterkracht. Water in de stad wordt opgeslagen, gefilterd en hergebruikt. Daarvoor heeft de stad wel een natuurlijke waterbron nodig, en dat kan nog weleens moeilijk te vinden zijn in de woestijnachtige gebieden waar Lore zijn zinnen op heeft gezet. Hoewel de planologen nu kijken naar Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas en de Appalachen, is er nog geen definitieve locatie voor Telosa gevonden.

Bronnen: CNN, New Atlas, City of Telosa

Beeld: City of Telosa

Meer lezen over de stad van de toekomst? In KIJK 5/2021 nemen we de uitdagingen voor futuristische metropolen onder de loep. Bestel de editie hier.


Meer Nieuws