Vijf dieren die touchscreens gebruiken

KIJK-redactie

14-04-2021 12:00:00

touchscreens

We vinden het heel vanzelfsprekend dat een smartphone of een tablet doet wat wij willen als we het scherm aanraken. En ook dieren kunnen prima uit de voeten met touchscreens. Vijf voorbeelden.

1) Mensapen

orang-oetan

Gorilla’s, chimpansees en orang-oetans in sommige dierentuinen hebben touchscreens om te gamen tegen de verveling of voor onderzoek naar gedrag en intelligentie.

2) Schildpadden

schildpadden

Ze zijn meestal niet de snelste, maar een touchscreen bedienen hadden schildpadden vlug in de vingers. Of eigenlijk in de bek. Ze snapten het sneller dan honden.

3) Papegaaien

papegaaien touchscreens

Ook snavels zijn geschikt voor schermen. Touchscreens worden ingezet voor onderzoek naar de intelligentie van papegaaien, bijvoorbeeld hoe ze op nieuwe dingen reageren.

4) Beren

beren met touchscreens

Volgens onderzoekers leren beren het snelst om touchscreens te gebruiken. Ze snappen al gauw de link tussen een actie op het scherm en een lekkere beloning.

5) Dolfijnen

dolfijnen met touchscreens

Er is een paar jaar geleden ook eens een touchscreen voor dolfijnen gemaakt. Dat reageert op de geluidstrillingen die deze dieren uitzenden voor echolocatie.

Dit is een kader uit het artikel ‘Voelen op je smartphone’ te vinden in KIJK 5/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 april tot en met 26 mei.

Meer informatie:

Tekst: Pauline van Schayck

Beeld: SIMON BELCHER/ALAMY/IMAGESELECT, PXHERE, Phys.org, C. KUSZAJEWSKI/CC0, PIQSELS, 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen