U neuriet, Google draait

Naomi Vreeburg

17 October 2020 08:59

Google

Google probeert aan de hand van jouw geneurie te achterhalen welk liedje je zoekt. En dat kan een hoop frustratie voorkomen.

Je kent het wel: je zit al dagenlang met een deuntje in je hoofd, maar je hebt geen idee bij welk liedje dit melodietje nu precies hoort en dat irriteert je mateloos. Google to the rescue: het bedrijf heeft laten weten dat je nu enkel het deuntje hoeft te neuriën in de zoekmachine om het liedje in kwestie te achterhalen.

Voor Android is de dienst beschikbaar in twintig talen, voor iOS slechts in het Engels.  

Lees ook:

Machine learning

We namen de proef op de som op een Android-smartphone. Allereerst openen we de app van Google en klikken op het microfoontje naast de zoekbalk. Een ander scherm verschijnt en onderaan staat de optie ‘Een nummer zoeken’. Door hierop te klikken en vervolgens voor 10 tot 15 seconden de melodie van Paint it black te neuriën, verschijnt – bovenaan een lijst van drie mogelijke liedjes – inderdaad dit nummer van de Rolling Stones:

Google

Hoe deze dienst precies werkt? Wanneer je een melodie neuriet, zet het machine-learning-programma van Google deze om in een numerieke reeks. De sequentie vergelijkt de AI vervolgens met de numerieke reeks van duizenden liedjes die in zijn database staan. En uiteindelijk verschijnen er dan dus drie nummers op je scherm die de meeste overeenkomsten vertonen met jouw geneurie.

Foutje, Google

Overigens gaat dat niet altijd goed. Wanneer we het populaire lied Avond van Boudewijn de Groot neuriën, geeft de zoekmachine aan dat waarschijnlijk The Last Resort van de Amerikaanse rockband Eagles in ons hoofd zit. Ach ja, beginnersfoutje denken we dan maar.

Bronnen: Google blog, RTL Nieuws

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes