Bijzonder: crypto-kunstwerk onder de hamer

Karlijn Klei

20 February 2021 09:00

crypto-kunstwerk

Een mijlpaal, schrijft veilinghuis Christie’s. Het is de eerste keer dat een volledig digitaal NFT-kunstwerk bij een groot veilinghuis onder de hamer gaat.

Update 12/3/2021: Het digitale kunstwerk is verkocht – en hoe. Een ongelofelijk bedrag van 69.346.250 Amerikaanse dollar werd er gisteren voor Everyday neergelegd, ofwel ruim 58 miljoen euro. Hiermee wordt maker Beeple direct een van de ‘waardevolste’ levende kunstenaars ter wereld.

Het collagekunstwerk Everyday: The First 5000 Days van kunstenaar Beeple is een bijzondere. Omdat het bestaat uit maar liefst 5000 afbeeldingen en duizenden pixels, omdat het 13 jaar in the making was, én omdat het volledig digitaal is. Dat maakt ook de veiling van het crypto-kunstwerk bijzonder. Want hoewel er wel eerder volledig digitale kunst onder de hamer ging, is het de eerste keer dat het bij een groot veilinghuis als Christie’s gebeurt.

Lees ook:

Digitale handtekening

Als je blockchains en tokens hoort, denk je wellicht aan de razendpopulaire crypto-munt Bitcoin. Maar de blokketen-technologie, waarmee informatie versleuteld en vrijwel onveranderbaar in een digitale keten kan worden vastgelegd, wordt zeker niet alleen voor de crypto-valuta’s gebuikt. Ook kunstenaars kunnen er hun voordeel mee doen, zo blijkt uit het tempo waarmee crypto-kunst de afgelopen jaren haar intrede heeft gedaan.

Digitale kunst is natuurlijk niet nieuw, maar de blokketen-technologie maakt het mogelijk de maker en eigenaar in de code van het werk vast te leggen. Dit gebeurt in de vorm van een NFT (non-fungible token): een soort ‘authenticiteitsstempel’ – met daarin het wanneer, door wie en van wie – die middels de blokketen-technologie doorgegeven kan worden.

Hierdoor is er dus een duidelijk origineel, net als een tastbaar schilderij. De conventionele krabbel van de maker uit de hoek van een digitaal kunstwerk met photoshop wegmoffelen om het vervolgens als je eigen werk te claimen, is er hierdoor niet meer bij.

5000 dagen

Beeple, wiens echte naam Mike Winkelmann is, is één van ’s werelds bekendste crypto-kunstenaars. Zo werkte hij samen met merken Apple, SpaceX, Nike en Samsung en artiesten als Ariana Grande, Childish Gambino en deadmau5.

Op 1 mei 2007 begon Winkelmann met het crypto-kunstwerk Everyday: The First 5000 Days. De collage van 5000 illustraties die hij gedurende meer dan 13 jaar maakte – elke dag één – beslaat 21.069 bij 21.069 pixels en een behoorlijke 316.939.910 bytes.

Everyday: The First 5000 Days. Klik om te vergroten. © Beeple/Christie’s

De veiling van het crypto-kunstwerk is bijzonder omdat het de eerste keer is dat een dergelijk NFT-werk bij een conventioneel, groot veilinghuis als Christie’s onder de hamer gaat. Een mijlpaal voor de digitale kunst, schrijft Christie’s.

Flinke duit

De veiling, ook volledig digitaal, opent 25 februari en sluit 11 maart. Hoeveel Everyday zal opbrengen, is een gok. Doorgaans noteert Christie’s een schatting, maar omdat het om een nieuw medium gaat, staat daar nu ‘unknown’.

Toch zal het zeer waarschijnlijk niet bij het openingsbod van 100 Amerikaanse dollar blijven. Recent verkocht Beeple op een platform voor digitale kunst een bundel van twintig van zijn crypto-kunstwerken voor 3,5 miljoen Amerikaanse dollar.  

Bronnen: Christie’s

Beeld: Beeple/Christie’s

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws