Verander je smartphone in een microscoop

Laurien Onderwater

24-05-2016 09:00:32

BLIPS

Haal de wetenschapper in je naar boven met deze micro- en macrolenzen. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is je smartphone.

Heb jij ook weleens gehad dat je tijdens een wandeling iets vindt wat je graag onder een microscoop zou willen leggen? Of voor de mannen: ben je net als Antoni van Leeuwenhoek nieuwsgierig naar hoe je sperma er een paar keer vergroot uitziet? Dan is BLIPS-lens de gadget voor jou. Dit mini-objectief maakt van elke smartphone of tablet een microscoop.

Micro of macro

De lenzen zijn gemaakt in samenwerking met het Italian Institute of Technology. Nieuw zijn de microscooplenzen niet, maar geavanceerder wel. De mini-objectieven zijn enkele millimeters dun en blijven aan de lens van je telefoon plakken dankzij elektrostatische ladingen.

De objectieven komen in twee uitvoeringen: een macro- en een microvorm. De macrolens kan – afhankelijk van het type smartphone of tablet – een afbeelding 8 tot 15 keer vergroten. De microlens vergroot dezelfde afbeelding zelfs 16 tot 30 keer.

Leuke bijkomstigheid: wanneer je de BLIPS-lens op de webcam van je laptop plakt, dan vervaagt jouw gezicht en biedt hij een sterke privacybarrière.

Blips: populair plakkertje

Dat veel mensen dit een erg leuke gadget vinden, is wel duidelijk. Want de Kickstarter-campagne heeft al ruim 96.000 euro opgehaald, terwijl het doel 15.000 euro was. En dat met nog 31 dagen te gaan!

Bronnen: Smart Micro Optics, Gizmodo, TechXplore

Beeld: KickstarterPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws