Komt de luchttaxi ooit van de grond?

KIJK-redactie

11 February 2020 08:59

vliegende auto's luchttaxi

Nog een paar jaar en het is zover: vliegende auto’s zien we dan niet meer alleen in films, maar ook in het dagelijks leven. Tientallen bedrijven werken vooral aan taxidrones. Zullen we daarmee simpelweg over de files heen zoeven?

In The Man with the Golden Gun (1974) ontsnapt James Bonds vijand Scaramanga ermee. En in de openingsscène van Blade Runner, de scifi-klassieker uit 1982, duurt het slechts enkele seconden voordat het eerste exemplaar in beeld verschijnt. Dankzij de filmindustrie kennen we hem al decennialang: de vliegende auto. Maar inmiddels is die geen fantasievoertuig meer. Zo’n 140 bedrijven werken aan vliegende auto’s en de eerste testvluchten zijn al gemaakt.

Luchttaxi: luchtfietserij?

Overigens bestaan er twee soorten vliegende auto’s, die beide als zodanig bestempeld worden. Bij de eerste variant is dat volledig terecht: het gaat om een voertuig dat zowel de weg op kan als zich thuisvoelt in het luchtruim. De tweede variant zul je daarentegen niet op de snelweg gaan tegenkomen. Het betreft een VTOL-voertuig (vertical take-off and landing) dat uitsluitend bedoeld is voor vliegtochtjes. Zie het als een uit de kluiten gewassen drone die met meerdere kleine propellers is uitgerust en personen kan vervoeren. Een taxidrone dus.

Het gros van de bedrijven is met deze laatste variant in de weer en doet daar grote beloftes over. Uber bijvoorbeeld. “Stel dat je binnen vijftien minuten van de jachthaven van San Francisco naar de binnenstad van San Jose kunt vliegen”, schetst het taxibedrijf. “Dat is een rit waar je normaal gesproken bijna twee uur over doet.” Uber hoopt deze taxidienst door de lucht al in 2023 aan te kunnen bieden.

Een onderzoek van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley stelt dat Uber daarin niet de enige wordt. Tot en met 2040 zou er een markt van maar liefst 1,5 biljoen dollar ontstaan.

Dit is het begin van het artikel ‘Even een luchttaxi pakken’ te vinden in KIJK 3/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 februari tot en met 18 maart.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Middelweerd

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen