Waarom zijn Russische cockpits blauwgroen?

André Kesseler

2020-03-23 10:59:00

Russische cockpit blauwgroen

Het internet geeft niet antwoord op elke vraag. Zo wilde deze KIJK-lezer weten waarom de cockpits van Russische vliegtuigen blauwgroen zijn.

Hans Bruinink heeft een technische vraag waarop hij op internet geen antwoord kan vinden: “Als je Russische vliegtuigen ziet, dan heeft de cockpit een soort blauwgroene kleur. Waarom doen ze dat?”

Lees ook:

Ziekenhuis-cockpit

Russische wetenschappers deden in de jaren na de Tweede Wereldoorlog vrij veel onderzoek naar de werkomgeving van piloten. Daaruit kwam naar voren dat blauwgroen, de kleur die je in die tijd ook vaak in ziekenhuizen tegenkwam, een kalmerend effect heeft. De druk kan in de cockpit nou eenmaal hoog oplopen. Bovendien zou de kleur het beste contrast opleveren, zodat de instrumenten onder alle omstandigheden goed af te lezen zijn.

En tot slot zou de kleur er ook nog voor zorgen dat de ogen zich zo min mogelijk hoefden aan te passen als de piloot zijn blik vanaf het instrumentenpaneel naar buiten richtte. Overigens waren de Russen niet de enigen die voor deze tint kozen. Ook onder meer de cockpit van de Amerikaanse Douglas DC-7 kreeg de ziekenhuiskleur.

Deze KIJK Antwoordt-vraag kon je vinden in KIJK 8/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys