Wat is de tussenstand van het Beste Tech-idee 2021?

Laurien Onderwater

28 September 2021 09:00

tussenstand beste tech-idee 2021

Welke start-ups gaan aan kop bij Het Beste Tech-idee? Hier vind je de top vijf tot nu toe. (Er kan nog maar één week worden gestemd!)

Ons land barst van de vindingrijke studententeams en start-ups die innovatieve ideeën hebben bedacht die het leven of zelfs de wereld moeten verbeteren. Maar wat is nou het beste tech-idee dat de afgelopen tijd het licht zag? Dat mogen jullie bepalen in de zesde editie van Het Beste Tech-idee. Je hebt nog tot en met 5 oktober om te stemmen. Benieuwd naar de tussenstand? We tellen af met de voorlopige top 5:

5) Waterstofvliegtuig Phoenix

In theorie is waterstof geschikt als energiedrager voor de luchtvaart. Het is licht en bevat drie keer zoveel energie als kerosine. Om die reden ging AeroDelft, een studentengroep verbonden aan onder meer de TU Delft, aan de slag met een ontwerp voor een toestel dat op vloeibare waterstof vliegt. Nu, twee jaar later, is Phoenix klaar.

4) Implantaat voor blinden

Een matrixbord met lichtjes in de vorm van tekens, letters of cijfers. Dat is wat blinde mensen in de toekomst kunnen zien dankzij een visueel implantaat dat momenteel wordt ontwikkeld bij het Nederlandse Herseninstituut. Dat lijkt misschien niet veel, maar het gaat om een enorme verbetering in de kwaliteit van leven. Blinden zouden dan namelijk zelfstandig boodschappen kunnen doen en hun gesprekspartner kunnen zien. In december 2020 brachten Roelfsema en zijn team veelbelovende resultaten naar buiten van tests bij apen.

3) Opererende robotarm

Als er een katheter moet worden ingebracht om ergens in de bloedbaan bijvoorbeeld een propje te verwijderen, hoop je dat de chirurg vaste handen heeft. Bij zo’n minimaal-invasieve chirurgische (MIS) procedure moet de kathetertip namelijk op precies de juiste plek belanden. Onderzoeker Christoff Heunis van de Universiteit Twente denkt dat dat beter kan. Hij ontwierp het ARMM-systeem, een robotchirurgie-platform dat chirurgische katheters bestuurt door middel van extern opgewekte elektromagnetische velden.

2) SOS-communicatiesysteem

Na een aardbeving of overstroming zijn de eerste 72 uur van levensbelang. Maar vaak zijn reddingsteams dan nog niet ter plaatse. Ondertussen kunnen bewoners door stroomuitval hun telefoon niet meer opladen en worden dan onbereikbaar. Dat bracht Indushree Banerjee van de TU Delft ertoe een noodcommunicatiesysteem te ontwikkelen, Self-Organization for Survival (SOS) geheten waardoor telefoonbatterijen veel langer meegaan.

1) Duurzaam biomembraan

We hebben allemaal eens beelden gezien van een enorme olievlek op zee. Die olievervuiling opruimen is nog een hele uitdaging. Wetenschappers van de NHL Stenden Hogeschool en Rijksuniversiteit Groningen werkten samen binnen hun hybride onderzoeksgroep aan een oplossing. Ze ontwikkelden een sterk biomembraan dat is gemaakt van de natuurlijke stof appelzuur. Het heeft affiniteit voor zowel olie als water, waardoor het membraan de twee van elkaar kan scheiden.

Wil je deze tech-ideeën in de top 5 houden of juist een ander initiatief naar een hogere plek in de lijst helpen? Stemmen kan nog tot en met 5 oktober!


Meer Beste Tech-Idee