Met je stinkvoeten je telefoon opladen?

André Kesseler

06 January 2021 12:00

zweet

Een nieuwe vinding kan zweet omzetten in elektriciteit. Je riekende kakkies kunnen in de toekomst dus nog handig zijn ook.

Er zijn al heel wat uitvindingen gedaan waarmee loopbewegingen om te zetten zijn in bruikbare energie. Terwijl je wandelt, wordt er elektriciteit opgewekt om allerlei wearables of je mobiele telefoon op te laden. Onderzoekers van de Universiteit van Singapore hebben een nieuwe manier bedacht. Eentje op basis van zweet.

Lees ook:

Polytetrafluoroethyleen

De basis van het idee is een dunne laag van kobaltchloride en ethanolamine; beide heel effectieve waterabsorbeerders die volgens de onderzoekers vijftien keer meer vocht kunnen vasthouden dan bestaande materialen. En zes keer sneller vocht kunnen opnemen. De laag wordt afgewerkt en beschermd door flexibele en ademende membranen van PTFE (polytetrafluoroethyleen).

Een grappige ‘bijwerking’ van het materiaal is overigens dat het van kleur verandert naarmate er meer vloeistof wordt opgenomen: van blauw naar paars en tenslotte roze. Als je het in de zon legt en het vocht laat verdampen, is het materiaal tot honderd keer opnieuw te gebruiken.

zweet

Halve volt

In eerste instantie was het doel van het zweet absorberende materiaal om er een soort matjes van te maken die je bijvoorbeeld in je schoen kunt leggen of onder je oksels in je kleding zou kunnen plakken.

Maar als snel werd het idee geboren om iets nuttigs te doen met de vochtaanzuigende werking. Door de absorberende laag tussen acht verschillende elektrochemische cellen aan te brengen, deed het dienst als elektrolyt en werd het mogelijk om er stroom mee op te wekken. Ongeveer een halve volt en dus nog niet echt voldoende om nuttig dingen, zoals het opladen van je smartphone, mee te doen. Maar hé, het is een begin.

Bronnen: National University of Singapore, New Atlas

Beeld: National University of Singapore

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Tech