Pashka en Pacoca zijn lekkernijen die vooral worden verstouwd met Pasen. Wat wordt er wereldwijd nog meer gegeten tijdens deze feestdagen?
Nederlanders grijpen kolossaal naar eieren tijdens het paasweekend; of ze nu van chocolade zijn of daadwerkelijk uit een kip komen rollen. Maar wereldwijd houden ze er ook nog andere eettradities op na. Een kleine selectie paasgerechten.
Amerikanen lijken op vlees af te komen als vliegen op stroop. De meesten verorberen dan ook een goed stuk ham met Pasen. Net als tijdens de kerstdagen overigens, maar nu noemen ze de portie vlees Easter ham (Paasham). Deviled eggs – gevulde eieren –
worden veelal als bijgerecht geserveerd.
Wie weet smult Poetin deze dagen van Pashka (zie bovenste foto), een Russisch paasgerecht dat wordt gemaakt van een witte kaas (tvorog) die symbool zou staan voor de puurheid van Jezus Christus.
Maar waarom zou je Pasen vieren met een cake of witte kaas als het ook met bier kan? Dit was de gedachtegang van bierbrouwers in Noorwegen. Rond 1930 maakten ze een speciaal paasbiertje: Paskelbrygg. Veel christenen waren hier fel op tegen, maar het drinken van deze drank met Pasen is toch een traditie geworden. Proost!
Beeld (Header): Christopher Jones, Beeld (Pacoca): Leonardo Carvalho/CC BY-SA 2.5
Matze staat ook bij veel mensen op de paastafel. Hier meer over dit gerecht.