Defensie heeft in 2023 kleine laserwapens

André Kesseler

26-11-2013 16:00:43

Hoe ziet de wereld er over tien jaar uit? KIJK vroeg het zich deze maand af. In 2023 staan er op militair gebied in ieder geval heel wat spannende dingen te gebeuren. Nederland krijgt de laatste F-35 geleverd, robots gaan mee het slagveld op en slimme kogels vinden genadeloos hun doel.

Macht in de lucht

Er was ‘enige discussie’, hij werd een stuk duurder dan begroot en het worden er 48 minder dan gepland. Maar uiteindelijk heeft Nederland dan toch gekozen voor de F-35 Lightning II, in de volksmond de Joint Strike Fighter (JSF). In 2023 wordt de laatste Nederlandse F-16 vervangen en bestaat onze complete straaljagervloot uit 37 F-35’s (als ‘we’ in tussentijd niet besluiten dat we er toch een paar meer nodig hebben). Voor 4,5 miljard euro kan de Luchtmacht dan beschikken over toestellen uit de vijfde generatie. Doordat alle wapensystemen zijn ondergebracht in interne compartimenten heeft het toestel stealth en is daardoor minder goed op te sporen – of zelfs onzichtbaar – voor vijandelijke radar. En daarmee kan Nederland ‘in het hoogste geweldsspectrum’ blijven deelnemen aan allerlei internationale operaties.

Dodelijk licht

Een paar decennia geleden gingen laserwapens het helemaal maken, maar de ideeën bleken allemaal onhaalbaar. Inmiddels lijkt het er toch op dat kleinere laserwapens over een jaar of tien hun intrede doen. Verwacht wordt dat verschillende Amerikaanse marineschepen worden uitgerust met relatief eenvoudige lasers van 100 kilowatt, waarmee ze op 16 kilometer afstand raketten of vijandelijke onbemande vliegtuigjes uit de lucht kunnen schieten. Het grote voordeel is dat een laserschot maar een paar cent aan stroom kost. En zolang de lasers met een elektriciteitsbron zijn verbonden, raakt de ‘munitie’ niet op. Bij DARPA wordt bovendien gewerkt aan een High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS), een lasersysteem van 150 kilowatt dat tien keer kleiner is dan de huidige lasers met hetzelfde vermogen. Met de kleine superlaser kunnen militaire vliegtuigen zich verdedigen tegen inkomende luchtdoelraketten. Flares, de lichtkogels die nu worden gebruikt om vijandelijke raketten te misleiden, kunnen in 2023 dus helemaal uit de tijd zijn.

In KIJK 13/2013 vind je deze en andere voorspellingen op militair vlak terug. Daarnaast werpen we een blik in de glazen bol op de gebieden van ruimtevaart, economie, gadgetsnatuurkunde, energie en gezondheid. Bestel dit nummer hier – zonder verzendkosten!

Meer informatie:Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen