Hebben we de euro over tien jaar nog?

KIJK-redactie

21-11-2013 10:00:31

Op economisch vlak bevinden we ons in roerige tijden. Dat onze economie nooit meer hetzelfde wordt, daar is men het over eens. Maar in welke wereld we precies zullen belanden, hangt ervan af of we de euro houden. KIJK bespreekt de twee scenario’s. Hieronder ‘het einde en een nieuw begin’.

Sommige deskundigen waarschuwen dat onze schulden te groot zijn om er nog uit te groeien. Vooral omdat groei tegen natuurlijke grenzen oploopt. Zuid-Europa merkt dat als eerste, wanneer op een dag hun boze noorderburen niet meer voor hen willen betalen. De euro valt dan uiteen.

Dat is de voorspelling van onder anderen Ad Verbrugge, filosoof en adviseur voor een investeringsmaatschappij. De wereldhandel stort in, wat zal leiden tot chaos en massawerkloosheid. Landen gaan allemaal voor zich. Onze pensioenen worden geconfisqueerd, denkt Verbrugge. De luxe ‘belevingseconomie’ is voorbij. Mensen willen uiteindelijk gewoon een broek om hun billen en een boterham op de plank. Een heel groot deel van de dienstverlening kan dus wel inpakken.

Maar een crisis biedt ook kansen. Je ziet het nu al in Zuid-Europa, zegt Paul Hendriksen van Transition Towns. “Je ziet mensen die geen geld meer hebben om het dorp uit te komen. Ze moeten toch eten. Daardoor gaan ze weer samen oplossingen verzinnen.” Ze richten bijvoorbeeld coöperaties op, met eigen geld. De economie wordt dus lokaler, ook omdat brandstof duurder wordt. Bedrijven gaan hun productie weer naar Europa halen en gaan huizen voor werknemers bouwen. Misschien wel compleet met buurtwindmolen en stadsboerderij. Subsidies zijn op, dus voor de zorg worden bewoners zelf verantwoordelijk, en alle jongeren moeten een paar uur per week meedraaien in het verzorgingstehuis.

Of gaat dit scenario leiden tot conflict en oorlog? Sommige economen zijn er bang voor. Het hangt van onze eigen keuzes af of ze gelijk krijgen…

In KIJK 13/2013 vind je ons andere economische scenario voor 2023, en meer voorspellingen voor hetzelfde jaar. Bestel dit nummer hier – zonder verzendkosten!

Tekst: Frank MulderPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen