Bederft eten sneller als de kok ongesteld is?

KIJK-redactie

29 juni 2015 09:00

Is het een fabeltje of een feit dat eten sneller bederft als een ongestelde dame het bereidt? KIJK geeft antwoord.

Mayonaise gaat schiften, slagroom mislukt en vlees bederft spontaan: allemaal het gevolg van de fysieke aanwezigheid van een menstruerende vrouw. Althans, dat wil een oud bijgeloof, dat ook anno 2015 nog blijkt te bestaan. Zo twitterde lezer Danny: “Als vrouwen ongesteld zijn, bederft dan het eten wat ze koken? Ik geloof het niet maar er is een discussie aan de gang op 3FM.”

In verreweg de meeste religies werden of worden menstruerende vrouwen als onrein gezien. De achterliggende gedachte was waarschijnlijk dat menstruatie diende om giftige stoffen uit te scheiden. Daarom mochten ongestelde vrouwen absoluut niet koken, en moesten ze zich soms zelfs afzonderen in een hutje. En seks met een bloedende vrouw was natuurlijk al helemaal uit den boze. (Vertel dit niet aan een Hells Angel: die kan namelijk zijn red wings verdienen door orale seks te hebben met een vrouw die ongesteld is.)

In de jaren twintig van de twintigste eeuw gaf de arts Béla Schick, tevens ontwikkelaar van een test voor difterie, een pseudowetenschappelijk sausje aan het bijgeloof met zijn concept ‘menotoxine’. Dat giftige stofje zou worden uitgescheiden door menstruerende vrouwen.

Zijn theorie verspreidde zich snel en menotoxine kreeg een steeds grotere rol toebedeeld. Zo zou het zich niet alleen bevinden in zweet en menstruatiebloed, maar ook in speeksel en moedermelk van vrouwen tijdens hun ongesteldheid. Door hun metotoxine lieten zij bloemen spontaan verwelken en fruit bederven, en weerhielden ze brooddeeg ervan om fatsoenlijk te rijzen. De vrouwen konden zelf ook ziek worden van hun menotoxines: diabetes, depressie en psychoses waren allemaal het gevolg van te veel menstruatiegif.

Uiteindelijk bleek het allemaal een fabel te zijn. Menotoxine bestaat niet. Tijdens de menstruatie verliest een vrouw gewoon wat bloed en baarmoederslijmvlies – niet omdat haar lichaam gif wil lozen, maar omdat er een nieuwe laag baarmoederslijmvlies moet komen. Zodat er bij de volgende eisprong eventueel een bevrucht eitje in kan nestelen. Niets aan de hand dus, zoals Danny al vermoedde. Maar mocht je toch twijfelen en liever zelf koken als je vriendin ongesteld is, dan weet ze dat vast te waarderen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Tekst: Diana de Veld










Meer Artikelen