Bier: ken je klassieken!

kijkmagazine

05 September 2013 11:00

Bier drinkende Babyloniërs

Bier wordt al heel wat langer gedronken dan je misschien zou denken. Hoe keek men in de oudheid tegen deze drank aan?

– De Soemeriërs dronken duizenden jaren voor Christus al bier. Een fris pilsje was het niet: dit bier had de dikte van pap. Afgelopen zomer brouwde de Great Lakes Brewing Company met hulp van de Universiteit van Chicago zo’n Soemerisch biertje, naar een recept uit 1800 voor Christus. Het bleek vooral erg zuur te smaken.

– Onder de Babylonische koning Hammurabi (achttiende eeuw voor Christus) was bier geen klein bier: caféhouders die te weinig schonken voor de betaalde prijs moesten worden verdronken en een priesteres die in een bar een biertje dronk moest op de brandstapel. Verder gold onder Hammurabi een dagelijks bierrantsoen: twee liter voor een arbeider, drie voor een ambtenaar, vijf voor een hogepriester.

– Ook in het oude Egypte was bier heel belangrijk. Koningin Cleopatra kreeg tegen het einde van haar bewind dan ook meer kritiek te verstouwen vanwege haar belasting op bier – naar verluidt de eerste keer dat zoiets werd ingevoerd – dan vanwege de oorlogen die ze in dezelfde tijd tegen Rome voerde.

– Bij de Grieken en Romeinen was bier minder populair. Ze brouwden het wel, maar zagen het toch vooral als een drank voor barbaren. Typerend was de mening van keizer Julianus (331-363 na Christus), die dichtte dat wijn naar nectar en bier naar geiten rook.

Dit is een fragment van ‘In 5 minuten… Bier’, te vinden in KIJK 11/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 20 september tot en met 17 oktober.

Meer informatie:


Meer Artikelen