Boek: De wereld in 2100

kijkmagazine

03 November 2010 13:00

Hoe zal de wereldgeschiedenis verlopen in de 21ste eeuw? Die vraag beantwoordt de Amerikaanse politicoloog George Friedman in De wereld in 2100.

Daarbij schotelt hij zijn lezers geen vage inschattingen of opsommingen van allerlei mogelijkheden voor; zijn toekomstvoorspelling is héél specifiek. Met weinig mitsen en maren beschrijft hij welke grootmachten op welk moment en om welke redenen de (hightech) degens zullen kruisen, en wat de gevolgen daarvan zullen zijn.

Bij de eerste aanname die Friedman in zijn boek doet, zullen nog weinig mensen hun wenkbrauwen optrekken: de VS blijven de rest van de eeuw het machtigste land ter wereld. Interessanter wordt het als de auteur de toekomstige tegenstanders van deze grootmacht opsomt. China, Rusland, of fundamentalistische moslimlanden misschien? Nee, die zullen allemaal geen bedreiging vormen op de wat langere termijn, meent de auteur. Welke landen volgens hem dan welk spelers van betekenis worden? Turkije, Japan en Mexico.

De eerste twee zullen het de VS zo rond 2050 lastig gaan maken. Turkije overheerst dan de Balkan, de Kaukasus en de Arabische wereld, terwijl ook Japan de omliggende gebieden op zijn minst economisch in zijn greep heeft. Uiteindelijk komen beide regionale machten tegenover de VS te staan, wat leidt tot een Pearl Harbor in de ruimte: een verrassingsaanval van de Japanners op het Amerikaanse systeem van spionagesatellieten en Star Wars-achtige wapensystemen. Gevolg: een nieuwe wereldoorlog tussen de Turks-Japanse alliantie en de VS en zijn medestanders.

Uiteindelijk winnen de VS die oorlog en in de decennia daarna zullen ze zo goed als onkwetsbaar worden voor de rest van de wereld. Maar zo tegen 2090 dient een nieuw probleem zich aan: Mexico. Dat land is dan niet alleen economisch veel sterker geworden dan nu, ook hebben de VS heel wat Mexicanen als gastarbeider naar hun land toe gelokt. (Door de krimpende arbeidsbevolking zullen de Amerikanen een tijdlang immigratie vanuit Mexico bevorderen in plaats van tegenhouden, stelt Friedman.) Dat heeft van het zuidelijke deel van de VS een kruitvat gemaakt, waartegen ook met militaire overmacht weinig te beginnen is. Zal dit conflict de grootmacht die de hele 21ste eeuw zal domineren dan eindelijk op zijn knieën krijgen?

Helaas: dat vertelt Friedman niet, want dan is het inmiddels 2100 en verder gaat zijn boek niet. Wachten op een vervolg dan maar?

paperback | 272 pagina’s | Spectrum | € 19,95 | ISBN 978 90 491 0125 1

Deze boekbespreking verscheen oorspronkelijk in KIJK 6/2009.


Meer Artikelen