Groen gas

André Kesseler

25 april 2011 13:00

Nederland is een gasland. En hoewel we nog heel wat aardgas in de bodem hebben zitten, is het toch een goed idee om alvast naar duurzame alternatieven te kijken. Hoe stinkende troep voor een schone toekomst kan zorgen.

Vissenkoppen en stroopwafels zijn geen gelukkige combinatie. Tenzij je ze in een enorm voorraadvat kiepert en ze met een juiste mix van bacteriën lekker laat verrotten. Dat is precies wat er sinds februari van dit jaar bij de visverwerker A. van der Groep en Zonen in Spakenburg wordt gedaan. Het afval van de visfabriek wordt, vermengd met afgekeurde waren van een naburige koekenbakker en met nog wat ander biologisch materiaal, in een zogenoemde vergister gestort. Bacteriën benutten die organische brei om biogas te produceren, dat na verschillende bewerkingen wordt omgezet in ‘groen’ gas dat gewoon in het lokale gasnet kan worden gepompt.

Van der Groep is op dit moment de grootste producent van groen gas in Nederland. De vergister heeft een capaciteit van 6 miljoen kubieke meter gas per jaar; genoeg voor 3500 huishoudens. Een bescheiden hoeveelheid, als je bedenkt dat we in Nederland ongeveer 50 procent van onze energie uit aardgas halen en dat we daarvan met z’n allen 40 miljard kubieke meter verbruiken. Toch denken voorstanders dat ‘we’, als we goed ons best doen, al in 2020 ongeveer 2 miljard kubieke meter duurzaam gas kunnen produceren. En in 2050 zou dat met de juiste investeringen de helft van het totale verbruik kunnen zijn. Er is nog een lange weg te gaan, want op dit moment wordt er bij alles elkaar nog maar 30 miljoen kuub biogas geproduceerd.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 6/2011, in de winkel van 6 mei tot en met 2 juni.

Beeld: GasTerra/NOM










Meer Artikelen