‘Ik moet nog even niet aan een mini-mij denken’

VB

14-01-2012 16:00:50

Vivianne 2011

Als KIJK 2/2012 op jouw koffietafel prijkt, heb ik de respectabele leeftijd van dertig bereikt.

De dirty thirties, wil ik gaarne geloven; mijn reproductiefase, vinden mijn ouders. De verwachtingen zijn hoog gespannen en de hints zijn niet van de lucht.

Zelf moet ik nog even niet aan een mini-mij denken. En dan hou ik het beschaafd bij mezelf, want ik zou hier net zo hard kunnen betogen dat mini-anderen me ook gestolen kunnen worden. Want stel je nou eens heel even een wereld voor zónder poepluiers, krijsende kinderen met woedeaanvallen, grijpgrage snotvingers aan al je waardevolle gadgets, en kinderwagens met achterlijke namen in overvolle winkels…

Zou het niet heerlijk rustig zijn, veel efficiënter en prima voor de economie? Geen thuismoeders meer, maar iedereen – hupsa – aan het werk om die euro te doen rollen (en dan niet richting grootverpakkingen pampers, maar richting verre reizen en dure auto’s). En alleen nog maar volwassen en intelligente gesprekken zonder onderbrekingen van trappelende koters. Prima vooruitzicht!

Of toch niet? Want wat zou er eigenlijk gebeuren als we er geen kinderen meer bij kregen; als de hele wereldbevolking door een bizarre samenloop van omstandigheden van de een op de andere dag onvruchtbaar raakt? Welke consequenties heeft dat voor de files, de pensioenfondsen, de infrastructuur? Betekent het uitsterven van het menselijk ras goed nieuws voor het milieu, of gaan we alles lekker hedonistisch in sneltreinvaart naar de verdommenis helpen? Journalist Tim van Ham onderzoekt die vraag in deze aflevering van de serie ‘Wat als…’.

En terwijl Tim zich vastbeet in deze vruchtbaarheidskwestie, bracht de KIJK-verslaggeefster met de sterkste maag een bezoek aan een weefselbank. Anne Loyen omschrijft hoe donorhuid met een soort kaasschaaf van een gulle gever wordt geschraapt en hoe oogbollen worden uitgelepeld. Voor iemand die in plaatjes denkt, zoals ik, een vreselijk verhaal en daarmee misschien wel de topper van dit nummer. Maar dat oordeel mag jij, waarde lezer, natuurlijk zelf vellen.

Geniet!

PS Bovenstaande kinderomschrijving betreft uiteraard niet jouw koters. Die zijn ongetwijfeld wél fantastisch.

Beeld: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen