‘Ik wist ook niet waar mijn prostaat uithing’

KIJK-redactie

06 July 2013 16:00

Ronald Giphart - verbaasd

Schrijver en KIJK-columnist Ronald Giphart verdiept zich in de prostaat en het daarmee samenhangende anale orgasme.

Onlangs zag ik bij De Wereld Draait Door een straatinterview waarin voorbijgangers moesten uitleggen waar volgens hen de prostaat zit. Zoals vroeger vakantiegangers nooit op een landkaart konden aanwijzen waar zij zich bevonden, zo hadden veel van deze voorbijgangers slechts een vage notie over de plek van de prostaat. Eén mevrouw vroeg: “Bij de man of bij de vrouw?”

Ik moet bekennen dat ook ik tot voor vorig jaar niet precies wist waar mijn prostaat precies uithing, laat staan wat zijn functie was. En toen kreeg ik wat vage probleempjes. Mijn huisarts luisterde vriendelijk en even later maakte zijn wijsvinger niet al te aangenaam kennis met een gebied waar, zoals een Amerikaans woordgrapje zegt, de zon nooit schijnt. Met mijn ‘voorstanderklier’ bleek gelukkig niets aan de hand.

Inmiddels had ik me op internet ingelezen in de werking en ligging van het orgaantje. De prostaat wordt voorstanderklier genoemd omdat hij bij de uitgang van de blaas zit, gedraaid om de plasbuis. Hij omhult de blaasmond als een wachter, een beschermer, en dat is ook precies wat het Griekse woord ‘prostaat’ betekent.

Het orgaan is zo groot als een kastanje en bestaat uit miljarden kleine buisjes, annex vochtfabriekjes. De belangrijkste functie is de aanmaak van spermavloeistof. Niet de zaadcellen zelf (die worden gemaakt in de teelballen) maar het drabbige melkvocht dat de spermacellen begeleidt op hun verrassingstocht naar buiten.

Deze prostaatmelk bestaat voor een groot deel uit suikers; vandaar dat sperma een wat zoetige smaak heeft (heb ik me laten vertellen). Voor de scheikundigen onder ons: omdat deze toegevoegde vloeistof een basisch karakter heeft, helpt dat zaadcellen beter te overleven in het enge, zure milieu van een vagina. Een nuttige toevoeging dus.

Maar er is meer. Het schijnt mogelijk te zijn om de prostaat van buitenaf te stimuleren. Het orgaan ligt 5 centimeter van de ingang van ‘waar de zon nooit schijnt’ en is – naar verluidt – duidelijk te onderscheiden aan de zachte en gladde vorm. Het betasten van een prostaat voelt in het begin – naar verluidt – alsof er nodig moet worden geplast, maar hoe zachter de strelingen, hoe groter de kans dat een man – naar verluidt – spectaculair klaarkomt: het zogenaamde anale orgasme.

De prostaat wordt dan ook wel de mannelijke G-plek genoemd. Sterker nog: de vrouwelijke G-plek is weer onderdeel van wat volgens Het Internationale Comité Van Anatomische Terminologie sinds 2002 officieel ‘de vrouwelijk prostaat’ wordt genoemd, oftewel de para-urethrale klieren. Zo dom was de vraag van mevrouw in het straatinterview bij DWDD dus helemaal niet.

Deze column verscheen eerder in KIJK 5/2013. Ronald Giphart staat met zijn column in elk nummer van KIJK.

Foto: Celine Gijssen/Studio 5982










Meer Artikelen