Een leugentje om welzijn

KIJK-redactie

25 October 2010 13:00

Liegen lijkt afwijkend gedrag, maar is juist heel natuurlijk.

Fopperij komt in het hele dierenrijk voor: de Portia-spin imiteert andere dieren om prooien te lokken, de koekoek laat andere vogels zijn eieren uitbroeden en de haakneusslang doet bij gevaar net alsof hij dood is (compleet met zichzelf onderpoepen en de tong uit z’n bek laten hangen).

Maar waar dieren alleen instinctief en simpel liegen, gebruiken mensen hun verstand om complex bedrog te bedenken. Volgens de Machiavellian Intelligence Hypothese ontstond dit verschil juist doordat liegen zo natuurlijk is. Vroege mensen wilden leugenaars te slim af zijn, waardoor die ingenieuzer moesten liegen, waardoor men nog slimmer moest worden om de leugens te doorzien.

Zo ontstond een intelligentiewedloop, die tot ons uitzonderlijke denkvermogen leidde. Feldman: “Sommige wetenschappers menen dat menselijk bedrog niet alleen een functie van evolutie is, maar zelfs de drijvende kracht erachter. Leugens, in andere woorden, hebben ons gemaakt tot wat we vandaag de dag zijn.”

Dit is een fragment van de rubriek ‘De andere KIJK… 5x een leugentje om welzijn’, te vinden in KIJK 12/2010, in de winkel van 22 oktober tot en met 18 november. De tekst werd geschreven door Rik Peters.

Meer informatie:

Beeld: iStock


Meer Artikelen