Hoe komen kinderen ertoe een moord te begaan?

KIJK-redactie

19-08-2017 12:59:14

tieners

Elke moord is schokkend, maar als de dader minderjarig is, trilt de samenleving op zijn grondvesten. Dat een kind tot zoiets in staat is, valt bijna niet te bevatten. Wat bezielt deze jeugdige moordenaars?

De jongen die ervan wordt verdacht dat hij in juni van dit jaar de veertienjarige Romy uit Hoevelaken van het leven heeft beroofd, is even oud als zijn slachtoffer. De vermoedelijke dader van de moord op de eveneens veertienjarige Savannah uit Bunschoten, die rond dezelfde tijd plaatsvond, is slechts twee jaar ouder.

Gruweldaden

Het is schokkend en bijna niet te bevatten dat tieners – kinderen nog – blijkbaar tot doden in staat zijn. In Nederland gebeurt dit zo’n tien keer per jaar. In andere West-Europese landen vind je vergelijkbare cijfers. Er zijn kinderen die een ouder om het leven brengen, een klasgenoot of een (veel) jonger kind. In de VS komen bovendien nogal eens schietpartijen op scholen voor. Sommige daden lijken gepland, zodat we van moord spreken; in andere gevallen is er sprake van doodslag. Hoe komen tieners tot zulke gruweldaden?

Tienermoordenaars in Nederland

  • In 2012 werd de 15-jarige Joyce (Winsie) Hau doodgestoken door de toen 14-jarige Jinhua K. Hij deed dit op verzoek van de 17-jarige Wesley C., het vriendje van de destijds 16-jarige Polly W., nadat Polly en Winsie ruzie hadden gekregen op Facebook.
  • In 2004 schoot de 16-jarige Murat D. (zie de rechtbanktekening) in een volle schoolkantine conrector Hans van Wieren dood. Van Wieren zou hebben overwogen Murat langdurig te schorsen wegens wangedrag.
  • In 2010 sloeg de 17-jarige Derck S. zijn moeder dood met een hockeystick. Er zouden jarenlang spanningen in het gezin zijn geweest.

Dit is het begin van het artikel ‘Tienerkillers’ te vinden in KIJK 9/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 24 augustus tot en met 20 september.

Tekst: Iris Dijkstra

Beeld: iStock

Meer informatie:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis