Kan Nederland compleet over op duurzame energie?

KIJK-redactie

15 October 2012 13:00

Windmolen

Kunnen wij genoeg groene stroom en brandstof produceren om volledig te voorzien in onze nationale energiebehoefte? Volgens optimisten is dat een makkie, volgens pessimisten onmogelijk, zeker in het kleine, dichtbevolkte en meestal bewolkte Nederland. KIJK zoekt uit wie gelijk heeft.

Om heel Nederland van energie te voorzien, hebben we per inwoner per dag bijna 2 kilo kolen, 9 liter aardolie en 7 kubieke meter aardgas nodig. Even visualiseren: dat is dus voor iedere Nederlander dagelijks een barbecue vol kolen, negen literflessen aardolie en een schuurtje vol aardgas.

Met 16,7 miljoen Nederlanders verbruiken we in 1 jaar tijd in totaal 4000 petajoule (10 tot de macht 15 joule), zo publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2011. Daarbij zit bijvoorbeeld ook de kerosine die op Schiphol in vliegtuigen verdwijnt en de stookolie die in Nederlandse havens in schepen verdwijnt.

Nu is 4000 petajoule niet iets waarbij je je nog iets kunt voorstellen, dus we rekenen weer even terug naar de menselijke maat: 4000 petajoule komt neer op 184 kilowattuur per persoon per dag. Ter vergelijking: een kilowattuur is het verbruik van een wasmachine per wasbeurt, of van een halfuur stofzuigen.

Zou het ook mogelijk zijn, zo vraagt KIJK-journalist Mark van Baal zich af, om die enorme hoeveelheid van 4000 petajoule per jaar of 184 kilowattuur per persoon per dag met duurzame bronnen op te wekken? En hoe ziet Nederland er dan uit?

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 12/2012, in de winkel van 19 oktober tot en met 15 november.

Tekst: Mark van Baal










Meer Artikelen