Waarom is het hart symbool voor de liefde?

kijkmagazine

12 February 2013 13:00

Hartjes

Waarom staat het hart symbool voor de liefde? Dat heeft een lange geschiedenis.

Omdat onze hartslag wordt beïnvloed door hoe we ons voelen, dacht men vroeger dat alle menselijke gevoelens in ons hart zetelen. Die symbolische betekenis is altijd blijven bestaan. En zeg nou eerlijk: “Ik hou van jou met al mijn hersencellen” klinkt ook gewoon net iets minder romantisch…

En waarom tekenen we een hartje zoals we het tekenen? Het lijkt immers niet (echt) op een echt hart. Drie mogelijke verklaringen:

  • Het vrouwenlichaam was de inspiratiebron. De ronde bogen aan de bovenkant van een hart hebben met een beetje fantasie wel iets weg van mooie ronde billen of (omgekeerd) van forse vrouwenborsten.
  • In de oudheid bestond er een plant, Silphium genaamd, die bekend stond om zijn geneeskrachtige eigenschappen maar óók werd gelinkt aan de liefde. En zijn zaadjes hadden de vorm van – je raadt het al – een hartje.
  • Het is een misverstand. Het verhaal gaat dat middeleeuwers dachten dat het hart er daadwerkelijk zo uitzag. Hoewel later bleek dat het toch echt anders in elkaar stak, is de simplistische weergave van het orgaan nooit meer verdwenen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… het hart’, ter gelegenheid van Valentijnsdag te vinden in KIJK 3/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 8 februari tot en met 7 maart.










Meer Artikelen