‘De wereld raakt connected, van koelkast tot sportsok’

VB

04-04-2014 12:00:51

Vivianne Bendermacher (2013)

KIJK-hoofdredacteur Vivianne Bendermacher over de richting die technologie met Google Glass is ingeslagen.

Een jaar geleden had ik hem voor het eerst op: een Google Glass. En wat was dat geweldig! Maar mijn enthousiasme wordt niet overal begrepen. Zo kondigde ik laatst trots op Twitter aan dat Glass-ervaringsdeskundige Daniël Verlaan op KIJK Live! uit de doeken zou doen hoe die techbril hem bevalt.

Waarop iemand antwoordde: “Ik begrijp die hype rondom Glass niet. De 3D-bril heeft het toch ook niet gehaald?” En hij was niet de enige die deze kromme vergelijking maakte. Nu we in KIJK 5/2014 een artikel hebben over the internet of things én over 3D-tv, zie ik mijn kans schoon voor een pleidooi voor Glass. Komt ie.

Allereerst: het gaat niet om het apparaatje zelf; ik begrijp dat je dat ding er maar raar en aanstellerig uit vindt zien (ben ik het trouwens niet mee eens, maar ik snáp je). Het gaat om de richting waartoe Glass een eerste serieuze aanzet is. Die van het dicht op je lijf dragen van technologie.

En dan niet zomaar via een grappig ding dat bijvoorbeeld je stappen telt, maar via een apparaat dat je navigatie, je agenda, je mail, je camera, je zoekmachine, je boodschappenlijstje, je nieuwsvoorziener, je telefoon, je horloge, je sociale media – je werkelijk álles in één is.

Vandaar ook dat ik de vergelijking met een 3D-bril lachwekkend vind: die bril kan maar één kunstje: een 3D-ervaring maken van je tv-scherm. Natúúrlijk is dat het niet geworden! We verwachten inmiddels terecht meer van een device.

Maar dan is een smartphone toch genoeg, hoor ik je denken. Nee, niet helemaal. Glass hoef je namelijk niet tevoorschijn te toveren wanneer je iets wilt weten; je hebt hem al op. Daardoor is hij, veel beter dan tot nog toe elk ander apparaat, in staat om je relevante infor­matie voor te schotelen op de meest logische plekken en momenten. Zeker nu de wereld om je heen – van koelkast tot sportsok – connected raakt, is dat goeie ouwe kastje in je broekzak niet meer genoeg om daar optimaal van te profiteren.

Zie je mij binnenkort ook met een Glass rondhupsen? Nee. Glass is slechts een vingeroefening voor wat komen gaat. Ik wacht liever op de slimme contactlens.

Deze column is ook te vinden in KIJK 5/2014. Dit nummer is hier te bestellen – zonder verzendkosten!

Foto: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis