Emissieloze auto

Laurien Onderwater

17 August 2022 09:01

Het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een elektrische auto ontworpen die tijdens het rijden meer koolstofdioxide opvangt dan hij uitstoot.

In 2020 was de gemiddelde CO2-uitstoot per auto in Nederland 82,3 gram per kilometer. Daarmee bereikte ons landje de top 3 van lage CO2-uitstoot. Dat betekent niet dat je daar genoegen mee moet nemen, vindt TU/ecomotive, het studententeam van de TU Eindhoven. En daarom ontwikkelde het Zero Emission Mobility (Zem).

Zem vermindert de CO2-uitstoot gedurende alle levensfases. Dus tijdens de fabricage, het rijden en de afbraak. Zo zijn grote delen van de auto ge-3D-print met gerecycled granulaat dat opnieuw kan worden gerecycled. Verder is Zem voorzien van zonnepanelen. Maar het meest bijzondere is het filter aan de voorkant dat CO2 uit de lucht haalt tijdens het rijden, en opslaat. Na 20.000 kilometer rijden heeft Zem 2 kilogram CO2 afgevangen. Bij het schoonmaken van het filter komt de koolstofdioxide als gasvorm eruit. Dit gas kan vervolgens op een duurzame manier worden gebruikt voor andere doeleinden.

Meer informatie

Beeld: Bart van Overbeeke


Meer Beste tech-idee 2022